BLE KIDNAPPET OG KASTET I TJERN: Her varmer Marte seg med et pledd hun fikk av kommunens vaktmester, som ble tilkalt av vitner til hendelsen. (Foto: Marianne Drivdal)
BLE KIDNAPPET OG KASTET I TJERN: Her varmer Marte seg med et pledd hun fikk av kommunens vaktmester, som ble tilkalt av vitner til hendelsen. (Foto: Marianne Drivdal)

Marte (17) havnet på russens svarteliste – ble kastet i tjernet

Straffet for å sette seg ned i russens sofa i kantina.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kjempet imot, men til slutt var jeg helt utslitt. En hel gjeng bar meg inn i en russebil. Der satte de på musikken på full guffe og danset vilt, nesten som et krigsrituale, sier den sjokkerte jenta til Tvedestrandsposten.

Russen kidnappet henne tirsdag formiddag, i et friminutt i skoletida.

Selv om hun gjorde alt hun kunne og strittet imot, klarte hun ikke å forhindre det som var en regelrett kidnapping av henne.

Martes «forbrytelse» var at hun hadde satt seg i russens røde sofa – uten russedress. Dette var nok til at hun havnet på russens svarteliste.

Ifølge russ ved skolen var det flere brudd på russereglene som førte til avstraffelsen av Marte.

Ble bortført i friminuttet

– De hentet meg i klasserommet og rev meg løs fra plassen jeg sitter på i undervisningen. De bar meg ut av klasserommet og inn i russebilen, sier Marte Frøyna til Agderposten.

Russen kjørte henne deretter til «Tjenna», der Marte ble båret ut. Hun ba om å få slippe fri, men ble ikke hørt. I stedet ble hun kastet i det iskalde tjernet.

Før hun ble forlatt iskald og søkkvåt, ble hun fratatt mobilen sin og kunne derfor ikke ringe etter hjelp.

Ble hentet av vaktmesteren

Vitner til bortføringen ringte kommunens vaktmester, som hentet henne og sørget for at hun fikk varmet seg med et pledd.

Martes far er rystet over kidnappingsepisoden, og sier til tv2nyhetene.no at hendelsen ble politianmeldt på onsdag.

De som var med på bortføringen kan vente seg en disiplinær reaksjon, sier skolens rektor Kjell Wedø om hendelsen som fant sted i skoletiden.

– Det ser ut som dette var en planlagt handling. Russen har en svarteliste som du kan havne på, og det er dette som har skjedd med datteren min. Vi vil gjerne at elevene våre skal gå på skolen, og at det skal være trygt å gjøre det. Derfor er det viktg å ta tak i slike hendelser, så det ikke skjer igjen, sier Halvor Frøyna.

Frøyna, som selv er lærer på en videregående skole, sier at han er kjent med fenomenet «flokkmentalitet», som kan føre til at hendelser som dette kan finne sted.

Men han aksepterer ikke at russen går over streken og begår ulovligheter ved å vise til russetradisjoner.

Vet du om saker der du mener at russen har gått over streken? Tips oss!

Politiet etterforsker kidnappingen

Martes far får medhold i dette fra lensmann Bent Moland i Tvedestrand, som opplyser at politiet har igangsatt etterforskning av bortføringen tirsdag.

– Dette er en sak som vi følger opp, slik adferd er uakseptabel. Vi har innhentet både etterforskningsmateriale og vitneforklaringer. Det har vært nok av vitner til hendelsen som fant sted, og det ser ikke ut til å være noe tvil om hva som har skjedd.

– Det som er beklagelig, er at russens knuteregler åpner opp for slikt kan finne sted. Ordningen med knuteregler mener jeg er en ordning som har overlevd seg selv, men det er ikke lett å få stoppet dette, sier Moland til tv2nyhetene.no.

Kan nektes innreise til USA

Lensmannen sier videre at mange unge dessverre ikke synes å være klar over at dette er en type hendelse som kan skape trøbbel for dem senere.

– Får man en påtaleunnlatelse på rullebladet, kan man risikere å ikke få innreisetillatelse til USA, sier lensmann Bent Moland.

Han oppfordrer derfor årets russ til å holde seg innenfor lovens rammer.

– Det er mitt hovedinntrykk at de fleste oppfører seg greit. Men jeg vil oppfordre russen til å ha det gøy innenfor samfunnets lover og regler, sier Bent Moland til tv2nyhetene.no.

Russepresident beklager

Den lokale russepresidenten skjønner lensmannens oppfordring, og sier til tv2nyhetene.no at bortføringen av Marte er blitt tatt opp internt blant russen i Tvedestrand.

– Jeg beklager veldig det som skjedde. Vi har hatt tradisjon for å kaste elever som gjør noe mot russen i «Tjenna», men denne hendelsen har ført til at vi i fremtiden skal ha mer kontroll på dette, sier russepresidenten.

– Men du var øyenvitne til hendelsen?

– Ja, det stemmer.

– Hvorfor gjorde du ikke noe for å stoppe dette?

– Det har jeg ikke et godt svar på, svarer hun.