BØR HA MED FAGPERSON: nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Jan Erik Nilsen (innfelt) mener poliitet ikke bør dra ut på oppdrag med stor risiko alene.  (Foto: TV 2)
BØR HA MED FAGPERSON: nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Jan Erik Nilsen (innfelt) mener poliitet ikke bør dra ut på oppdrag med stor risiko alene. (Foto: TV 2)

– Hårreisende at ambulansearbeider gikk inn før politiet

Sykepleierforbundet etterlyser bedre rutiner, og mener politiet bør ha med fagperson på oppdrag med risiko.

En kvinnelig ambulansearbeider gikk inn i leilighetskomplekset i Mo i Rana der politimannen Olav Kildal ble knivstukket, før stedet var sikret av politiet.

Leiligheten ble siden beleiret av store politistyrker og bombardert med 13 tåregassgranater.

– Alvorlig

Ambulansearbeideren utsatte seg selv for stor risiko da hun gikk inn i huset, med gjerningsmannen bare noen meter unna.

– Det er svært alvorlig og hårreisende, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund og psykiatrisk sykepleier, Jan-Erik Nilsen til TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener dette ikke ville skjedd hvis flere norske byer hadde hatt har egne akkutteam der psykiatrien og politet har tett samarbeid.

Les også: – Psykiatriske pasienter er jevnt over ikke farlige

Etterlyser psykiatrisk ambulansetjeneste

– Hadde man hatt en psykiatrisk ambulansetjeneste som man har i Helse Bergen og Helse Stavanger, så ville man hatt en helt annen plan for hvordan man hadde gått inn i en sånn situasjon, sier Nilsen.

– Dette ville ikke skjedd hvis de hadde hatt slik en tjeneste som var bygd ut i fellesskap.

– Så generelt så mener du det feil å sende politifolk på denne type oppdrag alene?

ÅSTEDET: Ved denne boligen i Mo i Rana ble politimannen Olav Kildal (58) knivstukket onsdag.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
ÅSTEDET: Ved denne boligen i Mo i Rana ble politimannen Olav Kildal (58) knivstukket onsdag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Skal ikke gå inn usikret

– I utgangspunktet ja, sier Nilsen, og påpeker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

I 2006 foreslo en gruppe stortingsrepresentanter å opprette en psykiatrisk ambulansetjeneste i samtlige helseforetak. Nilsen mener det er beklagelig at forslaget ikke har blitt fulgt opp.

Det er uklart om helsepersonellet hadde fått beskjed fra politiet om at det kunne være farlig å gå inn i leiligheten i Mo i Rana.

Men foretaksdirektør Jan Erik Furunes ved Helgelandssykehuset sier til tv2nyhetene.no at helsepersonell ikke skal gå inn i situasjoner som kan være farlige uten klarering fra politiet.

– Betyr det at helsepersonell ikke hadde tilstrekkelig informasjon om at det kunne være farlig?

– Jeg kan ikke kommentere dette nå, men forventer at politiets egen gransking, og helsetilsynet sin gransking vil gi svar på dette.

– Feil å sende politi alene

Politimester Håvard Fjærli sier ifølge VG at politiet i Helgeland bruker to polititjenestemenn i forbindelse med transport av psykiatriske pasienter. I tillegg er også sykepleiere av og til med.

Hvorfor dette ikke skjedde da politiet dro ut til leilighetskomplekset i Mo i Rana er uklart. Den kvinnelige politistudenten var eneste støtte da Olav Kildal ble drept, og Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund påpeker at politistudenter ikke skal brukes som arbeidskraft.

Onsdagens oppdrag ble betegnet som et rutineoppdrag. Politiet skulle hente en psykiatrisk pasient skulle legges inn på Helgelandssykehuset.

– Hovedregelen er at helsepersonell skal gjøre den helsefaglige jobben, mens politiet skal være med for å beskytte, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til tv2nyhetene.no.

Skal sjekke lydloggen

Johannessen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Så på oppdrag hvor man har med psykisk syke personer å gjøre bør man ha med seg helsepersonell?

– Helt åpenbart. Politiet skal ikke opptre som helsepersonell, sier Johannessen.

Politiet skal nå gå gjennom lydloggen til AMK-sentralen for å få svar på kommunikasjonen internt i ambulansetjenesten og med politiet.

Den 62 år gamle mannen som knivstakk og drepte politioverbetjenten Olav Kildal er siktet for forsettlig drap og fremstilles for varetektsfengling lørdag. Kildal etterlater seg forlovede og to barn.