Politibetjent Olav Kildal ble stukket ned og drept av en psykisk ustabil mann onsdag ettermiddag. Etter ugjerningen forskanset mannen seg i dette huset, og ble først pågrepet tidlig torsdag morgen etter en større politiaksjon. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Politibetjent Olav Kildal ble stukket ned og drept av en psykisk ustabil mann onsdag ettermiddag. Etter ugjerningen forskanset mannen seg i dette huset, og ble først pågrepet tidlig torsdag morgen etter en større politiaksjon. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Usikret helsepersonell gikk først inn i drapshuset

En ambulansearbeider utsatte seg selv for stor fare da hun gikk inn i huset i Mo i Rana, der politimannen Olav Kildal ble knivdrept før stedet var sikret av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

58 år gamle Olav Kildal ble knivstukket og drept da han skulle hente en psykiatrisk pasient i Mo i Rana onsdag.

En kvinnelig politistudent, som var med på oppdraget, kom seg uskadet ut av leiligheten og fikk varslet operasjonssentralen.

Les også: – Hårreisende at ambulansearbeider gikk inn før politiet

Usikret ambulansesjåfør

En ambulanse fra Helgeland kom først til stedet. Den kvinnelige ambulansearbeideren tok seg inn i leilighetskomplekset før stedet var sikret av politiet, og utsatte seg selv dermed for stor livsfare med gjerningsmannen bare noen meter unna, skriver Aftenposten.

Kvinnen konstaterte at 58-åringen var død.

Les også: Frimurerbrødrene sørger over tapet av Olav Kildal

Ventet halvannen time

– Den ene fra ambulansen hadde tatt seg inn i leilighetskomplekset og sett Kildal liggende på gulvet før hun ble kalt ut igjen på sambandet, sier påtaleansvarlig Øyvind Rengård i Salten politidistrikt til avisen.

– Ut fra de vurderinger som hun gjorde der, så det ut som om Kildal var avgått ved døden. Da fant man det best å trekke seg ut.

Se video (saken forsetter under):

Fra knivstikkingen fant sted til politimannen ble hentet ut, gikk det halvannen time. Politiet bekreftet torsdag overfor TV 2 at årsaken til at politiet ventet, var opplysningene om at Kildal var død, og at 62-åringen var registrert med tre våpen.

– Det er en del av forklaringen på det. En annen forklaring er selvfølgelig at vi satt på opplysninger som tydet på at tjenestemannen var død og at det derfor ikke hastet med å gå inn, sa politimester i Helgeland politidistrikt, Håvard Fjærli til TV 2 Nyhetene.

Les også: Småbarnsfamilie rømte fra politidrapsmann

Pågrepet med fiskekniv

Men som TV 2 meldte torsdag kveld kan våpnene ha blitt inndratt allerede i 1995, uten at politiet hadde fått det registrert. Torsdag var det ikke funnet noen våpen i leiligheten til den 62 år gamle mannen.

Da 62-åringen ble pågrepet etter å ha forskanset seg i leiligheten i nesten tolv timer, holdt han en fiskekniv i hånden. Mannen er nå siktet for forsettlig drap på politimannen Olav Kildal.

Ikke latt seg avhøre

62-åringen har så langt ikke latt seg avhøre, men en rekke vitner i saken er avhørt. Mannen fremstilles for varetektsfengling lørdag. Samme dag skal det foretas en rettsmedisinsk obduksjon av avdøde ved sykehuset i Bodø.

Les også: – Siktede oppholdt seg i tåregassen i flere timer

Det skal være uklart om helsepersonellet hadde fått beskjed fra politiet om at det kunne være farlig å gå inn i leiligheten.

Politiet skal nå gå gjennom lydloggen til AMK-sentralen for å få svar på kommunikasjonen internt i ambulansetjenesten og med politiet.

HER BLIR MANNEN PÅGREPET: Torsdag morgen pågrep politiet mannen som skal ha drept en politimann i Mo i Rana. (Foto: TIPS 02255)