kildal_hus_montasje
kildal_hus_montasje

Lå halvannen time i huset etter å ha blitt knivstukket

Rot i politiets rutiner kan ha ført til at kostbar tid gikk tapt, da politioverbetjent Olav Kildal lå hardt skadet i gjerningsmannens leilighet.

Etter at Olav Kildal ble stukket med kniv, var han i huset i halvannen time før kollegaene turde å bære ham ut.

En av årsakene var at den siktede 62-åringen sto registrert med tre skytevåpen. Nå viser det seg at disse kan ha blitt inndratt allerede i 1995, uten at dette har blitt skikkelig registrert i politiet.

Les også: Lyktes ikke med avhør av drapssiktet

Trodde Kildal allerede var død

– Det virker som det er noe som ikke er helt i system hvis dere er usikre på om han hadde våpen eller ikke?

– Dette må vi inn og sjekke, så får vi se om han har våpen i boligen, eller på eventuelt andre adresser der han kan ha oppbevart våpen, sier politimester i Helgeland politidistrikt, Håvard Fjærli til TV 2 Nyhetene.

Politiet bekrefter at noe av forklaringen på at Kildal lå halvannen time inne i leiligheten før han ble fraktet ut, henger sammen med frykten for at gjerningsmannen hadde våpen.

– Det er en del av forklaringen på det. En annen forklaring er selvfølgelig at vi satt på opplysninger som tydet på at tjenestemannen var død og at det derfor ikke hastet med å gå inn, forteller Fjærli.

Bevæpnet med kniv

Da 62-åringen ble pågrepet etter å ha forskanset seg i over tolv timer, holdt han en fiskekniv i hånden.

– Det ble brukt skjold for å presse ham ned. Så det var jo dramatisk selv om det var kontrollert det som foregikk, sier kriminalsjef i Salten politidistrikt, Arne Hammer.

Flere timer i tåregass

Ett av spørsmålene mange stiller seg er hvordan mannen kunne oppholde seg mange timer i en leilighet som var bombardert med tåregass. Politiet skjøt i alt 13 tåregassgranater mot huset.

I tidligere saker har psykoser eller ruspåvirkning vært blant årsakene til dette.

– Det er mulig at psykiatrisk sakkyndige kan si noe om dette. Det er også mulig han kan beskrive noe av det selv, men foreløpig har vi ikke noen god forklaring på hvordan han kunne holde ut CS-gassen slik han har gjort, sier Hammer.

Rutineoppdrag

Sammen med en kvinnelig kollega skulle avdøde Olav Kildal hente den 62 år gamle psykiatriske pasienten som skulle legges inn på Helgelandssykehuset i Bodø.

Oppdraget blir betegnet som et rutineoppdrag. På vei inn i huset til mannen ble Kildal knivstukket i magen. Han ble erklært død da han ankom sykehuset like etter klokken 18 onsdag kveld.

– Det er jo en ufattelig tragedie for oss at en polititjenestemann som er ute på en helt ordinær jobb blir drept i tjenesten. Det er uforståelig og det er uakseptabelt, sier politidirektør i Politidirektoratet, Ingelin Killengreen.