FORBUDT: Torsdag avgorde det belgiske parlamentet at det skal bli forbudt å bære nikab eller burka. Frankrike vil trolig også forby hodeplaggene. (Foto: Fred Ernst)
FORBUDT: Torsdag avgorde det belgiske parlamentet at det skal bli forbudt å bære nikab eller burka. Frankrike vil trolig også forby hodeplaggene. (Foto: Fred Ernst)

Belgia vil straffe burkabruk med fengsel eller bøter

Kan bli det første europeiske landet som innfører forbud mot tildekkende plagg.

Torsdag stemmer det belgiske parlamentet over et forslag om forbud mot bruk av tildekkende, islamske plagg på offentlig sted, melder CNN.

– Vi mener at mennesker som oppholder seg på offentlig sted må vise ansiktene sine. Vi må forsvare våre verdier, sier politikeren Denis Ducarme til tvkanalen.

Forbudet ventes å gå igjennom, siden både den sittende regjeringen og opposisjonen er enige.

I slutten av mars vedtok innenrikskomiteen i den belgiske nasjonalforsamlingen å innføre forbud mot å bære burka offentlig.

Et brudd på dette forbudet kan straffes med bøter i størrelsesorden 15-25 euro og/eller opp til sju dager fengselsstraff, med mindre man har fått polititillatelse til å bære klærne.

Vedtaket, hvis det blir vedtatt, vil gjøre Belgia til det første landet i Europa og kommer bare dagen etter at regjeringen i Frankrike lovet å legge fram et tilsvarende lovforslag.

Forbud kan bli stoppet

Men en mulig regjeringskrise i Belgia kan føre til at forslaget utsettes.

Den parlamentariske dagsordenen så torsdag ut til å bli dominert av et meget omstridt forslag om deling av et valgdistrikt rundt Belgias hovedstad Brussel.

Blant kritikerne av det foreslåtte forbudet er menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

– Forbud som dette fører til en situasjon der alle parter taper, sa Judith Sunderland fra HRW onsdag.

I byen Maaseik i Belgia har de lenge hatt et forbud mot bruk av burka og nikab i offentlig rom.

Se TV 2s reportasje fra Maaseik:

383213

(TV 2/NTB)