kildal_hus_montasje
kildal_hus_montasje

Frimurerbrødre sørger over tapet av Olav Kildal

Fikk beskjed om kameratens død under et møte i frimurerlosjen.

Mange mistet en god venn og kollega onsdag, da den 58 år gamle politimannen Olav Kildal ble drept i tjeneste i Mo i Rana.

Politioverbetjenten var medlem av Johannes-losjen Polarcirkelen og den høyere losjen Trondhjems Provincialloge. Sammen med Kildal hadde Sture Rasmussen vært medlem av Johannes-losjen i nesten 20 år.

Onsdag fikk han og frimurerbrødrene den vonde beskjeden.

– Vi hadde faktisk møte i går kveld da beskjeden kom, så det var et sjokk for oss alle sammen, sier Rasmussen.

Les mer norske frimurere på TV 2s oversikt over Frimurerordenen

– En omsorgsperson

Den 58-årige politimannen blir beskrevet som en engasjert person med et varmt hjerte – særlig for de svake i samfunnet. Dette merket man også i frimurerlosjen.

– Olav var en omsorgsperson som var veldig opptatt av at det skulle gå godt med de medmenneskene han hadde rundt seg. Dette merket vi godt i det frimurerske arbeidet som han la ned, sier han.

Rasmussen har snakket med de etterlatte etter den erfarne politimannen. De har det svært tungt.

– Det er klart at de er veldig preget av det som har skjedd. Man føler seg jo veldig liten når slikt som dette rammer en. Så det er klart at familien har det veldig tungt, sier han.

Pågrepet i væpnet aksjon

Torsdag morgen, om lag tolv timer etter at knivstikkingen fant sted, ble en 62 år gammel mann pågrepet av bevæpnede politistyrker.

Mannen er nå siktet for forsettlig drap på polititjenestemannen Olav Kildal. Han blir fremstilt for varetektsfengsling i løpet av helgen.

Les også:Småbarnsfamilie rømte fra politidrapsmann

Politi-Norge i sorg

Politiet på Helgeland holdt torsdag klokken elleve en minnestund for den avdøde politioverbetjenten.

– Olav Kildal var en meget erfaren tjenestemann som var glad i å jobbe i politiet. Han tok vare på de svake i samfunnet, og var veldig engasjert i politiyrket. Han var en ypperlig tjenestemann på alle måter, sier politimester i Helgeland politidistrikt Håvard Fjærli til TV 2.

Kildal kunne gått av med pensjon for flere år siden, men ønsket å arbeide lenger.

– Det er en ufattelig tragedie at en polititjenestemann som er ute på en helt ordinær jobb blir drept i tjenesten. Det er uforståelig og helt uakseptabelt, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Olav Kildal er den 23. politibetjenten som har mistet livet i tjenesten siden krigen.