kildal_hus_montasje
kildal_hus_montasje

Mann pågrepet og siktet for politidrapet i Mo i Rana

Væpnet politi gikk torsdag morgen inn i huset i Mo i Rana der en mann forskanset seg etter å ha drept den 58 år gamle politimannen Olav Kildal.

Politiet gikk inn gjennom husets veranda og pågrep den 62 år gamle mannen like før klokken seks.

Siktet for politidrap

– Aksjonen gikk som planlagt, og gjerningsmannen ble pågrepet på bopel klokken 05.50 uten at det skjedde noen form for skade på gjerningsmannen eller polititjenestemennene som deltok i aksjonen, forteller politimester Håvard Fjærli ved Helgeland politidistrikt til TV 2.

62-åringen er nå siktet for forsettelig drap på polititjenestemannen Olav Kildal (58). Mannen blir fraktet til politihuset i Bodø av polititjenestemenn fra Salten politidistrikt, og blir fremstilt for varetektsfengsling i løpet av helgen.

Tungt bevæpnet

Like før politiet gikk inn i huset torsdag morgen, ankom det forsterkninger fra Bodø og flere hundepatruljer. To ambulanser sto også klare i området. Politifolkene var tungt bevæpnet, og hadde skjold og hjelmer.

– Det var en betydelig politistyrke som gikk til aksjon. De gikk i en kolonne bak en pansret bil med skjold, hjelmer og maskinpistoler. Så tok de seg opp på verandaen til huset og inn i leiligheten, forteller TV 2s reporter Terje Dalen.

Les også: Småbarnsfamilie rømte fra politidrapsmann

– Psykisk ustabil

I hele natt har store politistyrker omringet huset og prøvd å komme i kontakt med mannen. Tåregass ble også brukt uten at mannen kom ut frivillig.

Om lag 40 personer som bodde i nærheten av huset ble evakuert onsdag.

– Gjerningsmannen blir beskrevet som en einstøing. Folk i nabolaget har hatt en del problemer med denne personen. Han har vært psykisk ustabil, sies det, og det var også grunnen til at en politipatrulje kom for å hente ham, sier Dalen.

NEKTET Å KOMME FRIVILLIG: En mann forskanset seg i et hus i Mo i Rana etter at han stakk ned og drepte en politimann onsdag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
NEKTET Å KOMME FRIVILLIG: En mann forskanset seg i et hus i Mo i Rana etter at han stakk ned og drepte en politimann onsdag. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Drept på jobb

Den 58 år gamle politioverbetjenten Olav Kildal ble stukket i magen med kniv da han sammen med en kvinnelig kollega skulle frakte en psykiatrisk pasient til Helgelandssykehuset i Bodø.

Oppdraget ble betegnet som en rent rutineoppdrag. Kildal ble erklært død da han ankom sykehuset like etter klokken 18 onsdag kveld. Han etterlater seg forlovede og to barn.

– Det at vi har mistet en polititjenestemann i tjeneste er selvfølgelig en tragedie, sier politimester Håvard Fjærli.

Politikvinnen som kom seg uskadd ut av leiligheten er preget av hendelsen.

– Hun er selvsagt sterkt preget av hendelsen. Hun er forholdsvis ung, og tar dette tungt. Hun får god oppfølging og støtte av kolleger i Mo i Rana, sier Fjærli.

Statsadvokaten i Nordland har besluttet å overføre etterforskningen av saken til Salten politidistrikt.

Bevæpnede politistyrker har pågrepet den antatte gjerningsmannen etter politidrapet i Mo i Rana. (Foto: MMS Terje Dalen/TV 2/)
Bevæpnede politistyrker har pågrepet den antatte gjerningsmannen etter politidrapet i Mo i Rana. (Foto: MMS Terje Dalen/TV 2/)

Rutineoppdrag som endte i tragedie

Kildal er den 23. politibetjenten som har mistet livet i tjenesten siden krigen, og den andre på mindre enn to måneder. Natt til 4. mars ble Børge Ivarsen kjørt ned og drept ved Grimstad.

Leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen mener hendelsene er viktige påminnelser om hvor farlig politiyrket er.

– Det er en påminnelse om at rutineoppdrag kan ende med tragedie. Det er kort avstand mellom en vel utført oppdrag og en tragisk situasjon, sier Johannessen til TV 2.

Sammen med politidirektør Ingelin Killengreen reiser Johannessen til Mo i Rana torsdag.

419962