UNDER PRESS: Mandag kveld skal Nicolas Sarkyzy forsøke å forsvare seg om anklager om mistenkelige pengegaver. (Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS)
UNDER PRESS: Mandag kveld skal Nicolas Sarkyzy forsøke å forsvare seg om anklager om mistenkelige pengegaver. (Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS)

Vil forby offentlig bruk av nikab

Den franske regjeringen vil ha forbud mot det heldekkende hodeplagget nikab på offentlig sted. Jurister advarer om at en slik bestemmelse kan være grunnlovsstridig.

En talsmann for Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa onsdag at et forslag om lov med forbud mot nikab så vel som burka, en drakt som dekker både hodet og kroppen, vil bli lagt fram for nasjonalforsamlingen i mai.

– Fremtidsrettet

Forbudet skal gjelde for alle offentlige steder.

– Dette er et framtidsrettet tiltak. Når en gruppe i samfunnet bærer heldekkende plagg, er det et tegn på at den stenger seg inne og avviser våre felles verdier, sa talsmannen Luc Chatel etter at Sarkozy hadde drøftet saken på et regjeringsmøte i Paris.

Bred støtte

I mars i år advarte juridiske fagfolk Sarkozy om at et generelt forbud kan være i strid med den franske grunnloven. De foreslo at det i stedet innføres en regel om at kvinner må vise ansiktene sine under identitetskontroller eller når de er på offentlige oppdrag.

Men ifølge nyhetsbyrået AFP har forslaget om et forbud bred støtte i den franske nasjonalforsamlingen. Regjeringen mener at problemet er forholdsvis lite, og anslår tallet på kvinner som bærer nikab og burka offentlig, til rundt 2.000. (©NTB)