DEBATT MED BHATTI: Det vakte oppsikt da Arfan Bhatti deltok i en paneldebatt under den årlige journalistkonferansen. Fra venstre: Arfan Bhatti, programleder Anne Lindmo, John Olav Egeland og Qamar Ali. (Foto: Martin Lerberg Fossum)
DEBATT MED BHATTI: Det vakte oppsikt da Arfan Bhatti deltok i en paneldebatt under den årlige journalistkonferansen. Fra venstre: Arfan Bhatti, programleder Anne Lindmo, John Olav Egeland og Qamar Ali. (Foto: Martin Lerberg Fossum)

– Bhatti dikterte alkoforbud for journalister

Muslimsk organisasjon hevder de dikterte et alkoholforbud da Arfan Bhatti skulle snakke om islam til flere hundre gravejournalister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars stilte Arfan Bhatti under journalistenes årlige Skup-konferanse, der han fikk forklare seg om hva han synes om mediedekningen av ham.

Det var et omfattende og strengt sikkerhetsopplegg knyttet til Bhattis deltakelse på konferansen, der rundt 500 journalister hadde anledning til å følge «Late Night Show» ledet av NRK-profilen Anne Lindmo.

LES OGSÅ: Bhatti: – Jeg vil være islams ansikt utad

Bhattis deltakelse var hemmeligholdt helt fram til han kom inn bakveien og dukket opp på scenen i Tønsberg.

De som ville høre den tidligere terrortiltalte Bhatti, fikk beskjed om at adgangskontrollen var skjerpet, og at det derfor ikke var anledning til å ta med alkohol inn i salen.

I panelet satt Arfan Bhatti, Dagbladets John Olav Egeland og Qamar Ali fra organisasjonen al-Hidayah.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEBATTERTE: Dagbladets John Olav Egeland og Qamar Ali fra al-Hidayah.
  (Foto: Skjermdump med tillatelse fra www.journalisten.no)
DEBATTERTE: Dagbladets John Olav Egeland og Qamar Ali fra al-Hidayah. (Foto: Skjermdump med tillatelse fra www.journalisten.no)

Se video fra debatten på www.journalisten.no

– Vi har hatt et tett og nært samarbeid med både hotellets ledelse og politiet, og har truffet de sikkerhetstiltak vi mener har vært nødvendige. Derfor er årets Late Night Show litt annerledes enn det har vært før, sa Late Night-ansvarlig Eirik Veum i Skup på stiftelsens egne nettsider under konferansen.

– NRK stengte baren i salen

Men en av dem som var med i paneldebatten som talsmann for den muslimske organisasjonen al-Hidayah hevder at det ikke var sikkerhetshensyn som førte til alkoholforbudet i salen.

– NRK gikk veldig langt for å sørge for at vi deltok, til den grad at de sørget for ekstra vakthold, hemmelighold av panel og tilstedeværelse av ikke-journalister i et lukket seminar. De gikk så langt at de stengte baren i salen, og ingen fikk være der med noe som helst drikke, som et resultat av et krav fra vår side, da det ble sagt at vi nekter å snakke om Islam til småfulle mennesker. De gikk med på dette, men sa aldri dette til de oppmøtte, de øvrige fikk kun vite at all drikke i salen var forbudt på grunn av «sikkerhetsmessige grunner», skriver Qamar Ali i et innlegg på nettstedet islam.no.

Ifølge Qamar Ali strakk arrangørene seg svært langt for å etterkomme Arfan Bhattis ønsker.

I innlegget hevder Qamar Ali at Bhatti «stod åpent til å ikke bare komme med forslag, men til og med styre hele panelet, altså hvem som skulle sitte der, hva emnene skulle være, hvilken spørsmål som skulle stilles».

– Dette er bare vås. Å ha John Olav Egeland med i debatten er et bevis på at Ali ikke vet hva han snakker om, sier Eirik Veum, som var Late Night-ansvarlig.

NRK-journalisten nekter bestemt for at de ble diktert av Bhatti eller organisasjonen al-Hidayah.

– Glassforbud

Veum sier forbudet gjaldt glass og kopper.

– Vi tillot ikke glass og kopper i salen under debatten. Folk ble nektet uansett om de ville ha med seg vann eller kaffe. Det var alkoholservering på hotellet både før, under og etter arrangementet, sier Veum til tv2nyhetene.no.

Veum sier videre at arrangørene i forkant av konferansen hadde samtaler med representanter fra politiet og hotellet, men mener påstandene fra Qamar Ali får stå for hans egen regning.

– Ali, som hevder dette, kom sent inn i denne prosessen, to dager før konferansen startet. Og jeg hadde ikke noen samtaler med Ali om alkoholforbud. Det ble brukt mange argumenter, blant dem var Bhattis tanker om at alkohol ville være et forstyrrende element, at folk ikke ville høre etter hva han hadde å si, sier Veum til tv2nyhetene.no.

Veum, som til daglig jobber i Dagsrevyen, sier til tv2nyhetene.no at han ikke forstår utsagnene fra Qamar Ali.

– Vi er overrasket over måten de argumenterer med i ettertid. Jeg skjønner ikke helt hvor de har dette fra. Det er en nyttig lærdom å ta med seg til neste gang, sier Veum.