(Illustrasjonsbilde Ikea) (Foto: UWE MEINHOLD/AFP)
(Illustrasjonsbilde Ikea) (Foto: UWE MEINHOLD/AFP)

IKEA fotfølger kunder i hemmelighet

IKEA spionerer på egne kunder for å kartlegge handleturer uten å informere personene om dette.


Men dette viste du nok ikke! For det er vanskelig å oppdage den såkalte kundestrømsanalysen i de over 300 butikkene over hele verden.

De ansatte som er i sivile klær spionerer nemlig på et hundretalls kunder på avstand for ikke å bli avslørt.

Les også: Er dette nye iPhone 4G?

Les også: Lånte brorens bil til Sverige. Nå krever staten Nashat for 160.000

Les også: Her slår tyvene til

Forbannet

- Jeg skjønner godt om noen hadde blitt forbannet om de ble fortalt ved kassen at de er fotfulgt gjennom hele handleturen. De ville i allefall fått mange kritiske spørsmål fra meg, sier, sier Ove Skåra som er fungerende direktør i Datatilsynet til TV 2 hjelper deg.

Men den såkalte kundestrømsanalysen er ikke ulovlig ifølge Datatilsynet om Ikea følger vilkårene som de har opplyst til TV 2 hjelper deg. Nemlig at de ikke registrerer noen personopplysninger.

- Ikke identifiserbar

- Vi registrer ikke personopplysninger slik at det ikke er mulig å identifisere personen, sier kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Håvard Løkke.

Ikea gjennomfører hvert år en kundestrømsanalyse i sine egne butikker.

-Vi følger en eller flere personer gjennom varehuset. Vi ser etter om hvordan kundeflyten går gjennom varehusene, for eksempel om det er godt nok skiltet, finner man toalettene, eller om det er noen flaskehalser. Dette er en analyse for å forbedre handleopplevelsen til kundene og brukes kun til dette, sier Løkke.

-Blir kunden på noe tidspunkt gjort oppmerksom på at noen fra Ikea fotfølger personen?

-Det blir ikke kommunisert at personen blir fulgt. Meg bekjent er det ikke opplyst på noe tidspunkt. Det er viktig at handleturen blir så normal som mulig, sier Løkke til TV 2 hjelper deg.

- Bør opplyse

Selv om Ikea ikke bryter noen regler for personvern, så mener fungerende direktør i Datatilsynet at dette er et etisk spørsmål for Ikea.

-Man kan si at Ikea spionerer på kundene sine. Om de føler de har nytte av dette, så bør de stå for dette og opplyse om dette generelt på nettsiden deres for eksempel. Dette er et tillitsforhold, sier Ove Skåra.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.

Følg oss på Facebook! Klikk her.