heathrow (Foto: AP Photo/Sky News/AP)
heathrow (Foto: AP Photo/Sky News/AP)

Flygerforbund: – Flyreglene setter liv på spill

Det europeiske flygerforbundet mener blanding av kommersielle hensyn og sikkerhet er til fare for flypassasjerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding går European Cockpit Association (ECA) hardt ut mot de nye reglene for flyging ved askeskyen. Organisasjonen mener myndighetene setter passasjerers liv på spill ved å overlate til flyselskapene å avgjøre om det er trygt å fly.

På akkord med sikkerheten

De nye reglene som trådte i kraft tirsdag tillater flyselskapene å gjøre sine egne vurderinger med hensyn til vulkanasken. Men ECA mener enkelte flyselskap kan bli fristet til å gå på akkord med sikkerheten av frykt for å tape penger.

Organisasjonen representerer 39.000 luftfartsansatte i hele Europa, og oppfordrer europeiske luftfartsmyndigheter til å sette sikkerheten før kommersielle hensyn.

– Vi har alltid hatt et markert skille mellom forretningsmessige og sikkerhetsmessige hensyn, heter det i pressemeldingen fra organisasjonen.

Organisasjonen fremhever dessuten behovet for å sikre den økonomiske situasjonen for flyselskap i krisetider, nettopp for at sikkerheten til passasjerene skal sikres.

– Legger sikkerheten over på luftfarten

Leder Helge Anonsen i Norsk Flygerforbund er også kritisk til å la flyselskapene selv stå for sikkerhetsvurderingen.

– Vi deler bekymringen for å fjerne en viktig sikkerhetsbarriere, sier Anonsen til TV 2 Nyhetskanalen.

– Han vil ikke spekulere i om europeiske luftfartsmyndigheter har gitt etter for økonomisk press fra luftfartsnæringen.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å konstatere at alt som er sagt og gjort de siste dagene har ført til at myndighetene har valgt å legge sikkerheten over på flyselskapene, istedenfor å stå for den selv, sier han.

– Alle i luftfartsbransjen er veldig klar over at sammenblanding mellom økonomiske og flysikkerhetsmessige interesser dessverre har noen sikkerhetssider ved seg som ikke er gode, sier han.