Katolske kirke
Katolske kirke

Ny anmeldelse av sexovergrep i den katolske kirken

Den katolske kirken i Norge har fått meldinger om elleve overgrep som skal være begått av ansatte i kirken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett av ofrene har varslet at det vil gå til politiet med sin sak.

Langt tilbake i tid

Klokken ti tirsdag formiddag møttes fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme for å gå gjennom sakene, som har kommet inn de siste to ukene.

– Det er til dels meget gamle saker. De som angivelig skal ha begått overgrepene er død eller ute av landet, sier Rønnaug Aaberg Andresen, som er leder av rådet til TV 2.

Flere av sakene stammer fra 50- og 60-tallet. Men ett av ofrene har varslet kirken at han vil politianmelde et overgrep som skal ha funnet sted for rundt 20 år siden. Mannen var under 16 år da en kirkelig ansatt skal ha forgrepet seg på han.

Mindreårig

– Vi vet lite om denne saken. Vi vet ikke om det er en prest eller en annen kirkelig medarbeider som skal ha forgrepet seg, sier Aaberg Andresen til TV 2.

VURDERER SAKENE: Rønnaug Aaberg Andresen i fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme.

– Var han et barn da han skal ha blitt utsatt for overgrep?

– Ja, svarer Aaberg Andresen.

Varslet anmeldelse

Oslo katolske bispedømme har kun fått en kort orientering fra den nå voksne mannen, med en beskjed om at saken vil bli politianmeldt.

– Vi har bedt mannen om flere opplysninger om saken, men har ennå ikke fått dette. Han har varslet at han vil anmelde denne saken til politiet, sier Rønnaug Aaberg Andresen.

– Vi vet ikke om han ønsker å gi oss flere opplysninger. Men dersom han ønsker hjelp eller juridisk bistand fra oss så må han komme til oss, sier Aaberg Andresen.

Behandles internt

Lederen for fagetisk råd sier det ikke er aktuelt å overlevere opplysningene om de elleve sakene til politiet.

– Nei, det vil vi ikke gjøre. Dette er snakk om personer som er myndige, og vi vil ikke anmelde saker når de selv ikke ønsker å gjøre det. Det er å umynddigjøre voksne mennesker, avslutter Aaberg Andresen.