norwegian (Foto: TV 2)
norwegian (Foto: TV 2)

Norwegian og SAS kansellerer tross åpent luftrom

Luftrommet i Norge er åpent tirsdag kveld, men flyselskapene har satt flere fly på bakken på grunn av askesky.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag hersket det forvirring rundt flyvningene til SAS og Norwegian. Norwegian kunngjorde på sine nettsider at flighter til Bergen, Kristiansand, Stavanger og Haugesund var kansellert, samtidig som flere flyvninger var oppført i rutetabellene.

Like før klokken 20.00 fikk TV 2 Nyhetene bekreftet at Norwegian flyr til Bergen og Stavanger, men ikke til Kristiansand og Haugesund.

– Disse flyplassene var stengt tidligere i dag. I mellomtiden besluttet vi å reise og hente hjem passasjerer fra Tyrkia, Kreta, Lanzarote og noen flere steder. Vi har fem fly i luften nedover dit, sier Åsta Braathen i Norwegian til TV 2 Nyhetskanalen.

SAS-fly snudde

Flyplassene er åpne og Avinor har erklært luftrommet åpent.

– Vi har definert luftrommet som åpent, og så må flyselskapene gjøre sin vurdering, sier Fleslands lufthavnsjef Dag Jarle Aksnes til TV 2 Nyhetene.

Et SAS-fly fra Oslo til Kjevik i Kristiansand snudde i luften på grunn av en askesky mellom Oslo og Kristiansand. Flyet skal ha returnert til Gardermoen.

– Flyet gikk helt i randsonen av denne tåkeskyen, som vi hadde oversikt over i form av et kart. Flyplassen var åpen, men SAS har ikke fått formelt godkjent sine prosedyrer for flyvning i randsonen av askeskyen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Avinor lanserte nye regler for flyvning i forbindelse med vulkanaske i luften. De nye reglene skiller mellom stengt luftrom, åpent luftrom og et luftrom der flyselskapene selv bestemmer om det er trygt å fly. Men Johansen i SAS mener flyselskapet ikke har de nødvendige godkjenninger til å fly etter de nye reglene. Etter de gamle reglene ville Kjevik lufthavn fortsatt være stengt, og dette var også grunnen til at flyet snudde.

SAS må først lage prosedyrer for flyvning i nærheten av asken. Deretter må luftfartsmyndighetene godkjenne prosedyrene.

Flere medier meldte tirsdag kveld at pilotene skal ja sett en askesky, men dette avkrefter Johansen.

– Absolutt ikke - dette ble lest ut av en kart på bakken i Oslo, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

419610

Åpent luftrom

Tirsdag ble luftrommet åpnet over hele Norge og over oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Åpningen gjelder fram til klokken 20.00 tirsdag. Prognosene tilsier likevel at luftrommet vil være åpent fram til klokken 2.00 natt til onsdag, opplyser Avinor på sine nettsider.

Ingen flyplasser vil være stengt.

Ny oppdatering fra Avinor om luftrommet over Norge skal være klar rundt klokken 21.00 tirsdag.