toll1
toll1

Verdens dyreste biltur?

Lånte brorens bil til Sverige. Nå krever staten Nashat for 160.000 kr.


- Dette er et stort problem for meg. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få betalt disse pengene, sier en gråtkvalt Nashat Abbas til TV 2 hjelper deg.

Må betale

Høsten 2009 fortalte TV 2 hjelper deg om Nashat, og den uheldige bilturen i 2007.

Nå er det klart at det skyhøye avgiftkravet mot han opprettholdes.

- Jeg får vondt i hjertet når jeg tenker på dette. Jeg kjørte en tur til Sverige. Jeg er en fattig mann, hvordan skal jeg greie å betale dette, spør Nashat.

Les også: Abbas må betale – Solheim slapp

Les også: NAF: - Tollvesenet bør ta seg ett kurs

Les også: Tollerne tok bilen uten å gi beskjed til eieren

Les også: Norsk gutt utnyttet av svindlere

Her kan du se reportasjen fra TV 2 hjelper deg

Lånte brorens bil

Historien startet i 2007 da Nashats bror, som bor i Tyskland, var på besøk hos Nashat i Oslo. Med seg hadde broren kone, to barn og en svart Mercedes.

-Vi hadde en minnemarkering for våre tre brødre som hadde blitt drept i Irak, forteller Nashat og broren.

Før minnemarkeringen lånte Nashat brorens tyskregistrerte bil, for å handle mat på Svinesund. Det skulle han ikke ha gjort.

Fordi det i utgangspunktet er forbudt for nordmenn å kjøre biler med utenlandske skilt i Norge, ble brorens bil beslaglagt, og Nashat fikk et avgiftskrav som nå er opp i om lag 160.000 kroner.

TV 2 hjelper deg fikk i forbindelse med reportasjearbeidet se de tre brødrenes dødsattester, og snakke med en rekke personer som var tilstede på minnemarkeringen.

Les også: Er dette nye iPhone 4G?

Les også: Forbrukerrådet advarer folk mot å handle hos norsk designbutikk

Ny vurdering

Etter reportasjen gjorde Toll- og avgiftsdirektoratet en ny vurdering av saken. Konklusjonen lød: «Direktoratet har etter enda en fornyet gjennomgang av saken dessverre ikke funnet at det foreligger nye opplysninger som tilsier endring av det vedtaket vi tidligere har fattet¿»

Etter avslaget fikk Nashat hjelp av en jusstudent til å klage saken inn for Sivilombudsmannen. Det førte heller ikke fram.

Ombudsmannen skriver i sitt svarbrev at det er forståelig at Nashat opplever regelverket som strengt, men at de ikke finner grunn for å kritisere Toll- og avgiftsdiretoratets vedtak.

Uaktsomt å ikke kjenne regelen

Ombudsmannen skiver også at det var uaktsomt av Nashat å ikke vite at det var ulovlig å låne brorens bil. Dette tiltross for at Toll- og avgiftsdirektoratet tidligere har uttalt at det kan være nyttig å gjøre regelverket mer tilgjengelig, slik at det blir lettere å følge også for nye nordmenn.

- Det er vanskelig å etterleve noe man ikke vet at er en regel, sa jurist Eindride Kjørri i Toll- og avgiftsdirektoratet til Klassekampen.

Får ikke lån

Nashat sier han vurderer å ta saken til retten. Samtidig jobber han med å skaffe penger for å betale kravet.

–Min bror er fortsatt uten bil, selv om jeg mener kravet er urettferdig vil jeg gjøre alt jeg kan for at han skal få bilen sin tilbake, sier Nashat.

Da TV 2 hjelper deg møtte Nashats bror i Berlin, fortalte broren at han er billøs og fortsatt betaler på billånet på bilen som står beslaglagt i Norge.

Nashat sier han må låne penger for å kunne betale kravet, men at banken ikke vil gi han lån.

- Jeg har bare 8600 kroner utbetalt i måneden, og betaler 6000 kroner i husleie. Derfor vil ikke banken min gi meg lån. Nå prøver jeg å få et privat lån, sier Nashat.

Følg oss på Facebook! Klikk her.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.