STANDUPDEBUT SOM 107-ÅRING: I 2007 debuterte Jørgen Rustad som standupartist under «Chat Colør» på Næroset i Hedmark.   (Foto: TV 2)
STANDUPDEBUT SOM 107-ÅRING: I 2007 debuterte Jørgen Rustad som standupartist under «Chat Colør» på Næroset i Hedmark. (Foto: TV 2)

Norges eldste mann er død

– En stor personlighet har gått bort, sier en av vennene hans til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges eldste mann, 109 og et halvt år gamle Jørgen Rustad fra Gjøvik, er død.

– Han sovnet stille inn for to dager siden med familien rundt seg, forteller en av hans mange venner John Seim til TV 2.

Født i 1900

Jørgen Bernhard Rustad, som var hans fulle navn, ble født søndag 12. august 1900, samme dag som allierte styrker med USA i spissen erobret Tongzhou 13 mil unna Beijing under det såkalte «Bokseropprøret».

I løpet av livet fikk han med seg en rekke verdenshistoriske begivenheter som har formet vårt moderne samfunn, på godt og vondt.

Den sindige Gjøvik-mannen som kunne titulere seg som landets eldste, sa til TV 2 under feiringen av sin 109-årsdag i fjor høst at oppskriften på å bli gammel var å ikke henge med hodet.

– Man skal ikke gå og henge med hodet, det er det dummeste man gjør. Jeg har alltid godt humør, og hvis jeg blir litt dårlig, tenker jeg bakover og opplever gode ting, sa den spreke gjøvikmannen til TV 2 på 109-årsdagen.

På spørsmålet om hvordan det føltes å være Norges eldste mann, svarte han:

– Jeg er fornøyd med det, på en måte. Jeg er glad for det jeg har lært, og glad for at jeg har mange gode venner – det tør jeg påstå, sa Rustad.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene:

– Han ble født 12 august 1900 og den siste tiden har han vært på sykehjemmet i Gjøvik. Han var redusert og synet sviktet. Det er en stor personlighet med et veldig godt humør som nå har gått bort. Helt til nylig tok han ofte en sang da vi var innom med vafler og kaffe. Kona og jeg kommer til å savne besøkene hos Jørgen, sier John Seim.

Var motstandsmann under krigen

Den tidligere motstandsmannen og fengselsansatte Gjøvik-mannen ble kjent over hele landet på sine gamle dager.

Rustad har alltid vært sprek. Som 104-åring pleide han å spenne på seg skiene, og som 106-åring debuterte han som standupartist.

– Jeg må bare bli gammel, jeg har aldri sovet middag. Og det har dere sovet bort, sa han under arrangementet «Chat Colør» på Næroset i Hedmark.

Se Jørgens standupdebut:

John Bernhard Rustad begraves ved Gjøvik kapell tirsdag 27 april.