Slik ser utbruddet ut tirsdag klokken 09.15. Askeutslippet er mindre enn tidligere, og det er synlig aske i krateret. (Foto: Eldgos)
Slik ser utbruddet ut tirsdag klokken 09.15. Askeutslippet er mindre enn tidligere, og det er synlig aske i krateret. (Foto: Eldgos)

Asken blåser bort fra Norge

Vulkanen under Eyjafjallajökull fikk et nytt askeutbrudd mandag kveld. Det er mindre enn tidligere, og ser ikke ut til å skape like store problemer som vi har hatt til nå.

Utbruddet av aske tok seg opp sent mandag kveld. Britiske Met Office meldte tirsdag morgen at utbruddet fortsetter, med aske opp til 4000 meter, omkring 12.000 fot.

Kartet viser prognosen for hvor askeskyen vil være tirsdag klokken 14. Det røde område viser aske opp til 20.000 fot, det grønne videre opp til 35.000 fot. (Foto: Met Office)

Over 35.000 fot er det ikke tegn til aske, skriver Met Office.

Se alle prognosekartene fra Met Office helt nederst

Ikke like kraftig

Utbruddet er ikke like kraftig som tidligere, og det er synlig lava i krateret.

– Synlig lava betyr at det renner mindre vann inn i krateret, forteller Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt, DNMI.

Det er DNMI som er ansvarlig for å varsle askespredningen i Norge.

Tidligere kjølte vannet fra breen lavaen ned, slik at den eksploderte og sendte voldsomme askeskyer høyt opp i atmosfæren. Omtrent som når du heller vann ned i en gloheit steikepanne med smeltet smør.

– Mindre vann betyr at askeskyen ikke blir så voldsom, og at den ikke stiger så høyt opp i atmosfæren, sier Johnsen, som er optimist.

– Det går nok rette veien nå.

Åpen hele dagen

Alle flyplassene i Norge er åpne klokken 14.30 tirsdag. Flesland var stengt noen timer midt på dagen tirsdag, mens Kjevik, Sola og Karmøy var stengt frem til klokken 14.30.

Det var heller ingen flyginger til offshoreinstallasjonene i Nordsjøen tirsdag morgen.

Slik så prognosen ut for klokken 02 tirsdag; ingen aske rundt Island. Men det var før det nye utslippet. (Foto: Met Office)

Håpet utbuddet var over

Mandag ettermiddag så det ut som om askekaoset gikk mot slutten. Britiske Met Office meldte at utslippet av aske fra Vulkanen under Eyjafjallajökull mer eller mindre var stoppet opp.

Det kom stort sett bare damp, og lava. Over 6000 fot, eller 2000 meter, var det fritt for aske.

Været avgjør

Asken som kommer inn over Norge tirsdag ble sluppet ut av vulkanen for et par dager siden.

– Asken lå i en lomme vest for oss mandag, forklarer Øyvind Johnsen ved DNMI, og kommer inn over Sør-Norge sammen med et lite lavtrykk.

Norge ligger nå i utkanten av utslippet, det er størst konsentrasjon over Sentral-Europa.

– Utslippet som pågår nå stiger bare opp til 4-5000 meter, 12.000 fot, og mye vil derfor falle ned i havet, forklarer Johnsen. Partiklene høyest oppe vil nå Europa, men jeg tror konsentrasjonen blir lavere enn tidligere.

Resten av uken vil den nordvestilige vinden føre asken inn over Storbritannia og Sentral-Europa.

– Til helgen kommer det inn et lavtrykk sør for oss, og da blåser asken nordover mot oss, forklarer Johnsen. Samtidig blir det en bedring lenger sør i Europa.

Nedenfor finner du de siste prognosekartene fra Met Office.

Prognosekartene fra tirsdag morgen viser utbredelsen av askeskyen klokken 08, 14, og 20 tirsdag, og 02 onsdag.