KJEMPE I OSLO: «Independence of the Seas». (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
KJEMPE I OSLO: «Independence of the Seas». (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Reiselivsbransjen frykter askekonkurser

Reiselivsnæringen frykter konkurser dersom askeskyen rammer flytrafikken i lengre tid. Permitteringer diskuteres allerede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Om problemene for flytrafikken vedvarer mot sommeren, er vi redd det blir usikkerhet i markedet. Og usikkerhet er en negativ faktor i reiselivet, sier direktør Bjørn M. Bjerke i NHO Reiseliv til Nationen.

Kartlegger konsekvensene

NHO Reiseliv har nå sendt ut en spørreundersøkelse til sine medlemsbedrifter for å kartlegge konsekvensene av flystansen så langt.

MÅ INFORMERE: ¿ Det som er viktig fra vår side er å informere bedriftene om hva de kan gjøre og hva de må gjøre, sier direktør Bjørn M. Bjerke i NHO Reiseliv.  (Foto: TV 2)
MÅ INFORMERE: ¿ Det som er viktig fra vår side er å informere bedriftene om hva de kan gjøre og hva de må gjøre, sier direktør Bjørn M. Bjerke i NHO Reiseliv. (Foto: TV 2)

Foreløpig er det NHOs medlemsbedrifter som driver på flyplassene som er hardest rammet, men også cruisenæringen frykter konsekvensene. 10 prosent av turistene på cruiseskipene langs norskekysten er nemlig amerikanere.

Usikkerhet rundt markedet i USA

– De fleste amerikanerne kommer i fly til Europa, så det er klart at markedet USA er det med mest usikkerhet rundt dersom dette ikke løses raskt, sier Cruise Norway-direktør Wenche Nygård Eeg.

Norsk Flygerforbund ba mandag regjeringen om en krisepakke til luftfarten på grunn av de store tapene bransjen har på grunn av stengte luftrom.

Vil lande gratis

Norwegian-direktør Bjørn Kjos har tidligere kritisert stengningen av luftrommet i Europa, og i Finansavisen tirsdag foreslår han at norske myndigheter lar Norwegian og SAS lande gratis i en periode for å hjelpe dem med å dekke tapene.

Tirsdag skal næringsminister Trond Giske ha et møte med 13 representanter for næringslivsorganisasjoner som er berørt av flystansen. (©NTB)