UTEN MANNSKAP: Fem SAS maskiner står på bakken på Flesland i Bergen. Mannskapet ble fraktet til hjemmebasen i Oslo allerede før helgen. (Foto: Sturla Dyregrov / TV 2)
UTEN MANNSKAP: Fem SAS maskiner står på bakken på Flesland i Bergen. Mannskapet ble fraktet til hjemmebasen i Oslo allerede før helgen. (Foto: Sturla Dyregrov / TV 2)

Sørvestlandet stengt for flytrafikk

Flesland, Sola, Haugesund og Kjevik er stengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen lufthavn, Flesland var stengt tirsdag morgen, men åpnet igjen i tre timer på formiddagen, opplyser Avinor til TV 2.

Klokken 10.40 er flyplassen ved Bergen stengt igjen. Det kommer den til å være i hvert fall frem til klokken 15 i ettermiddag. Da blir forholdene på nytt vurdert.

Kjevik, Sola og Haugesund har vært stengt hele tirsdag morgen. Også offshoretrafikken i Nordsjøen er stanset.

Åpent frem til 11

Bergen lufthavn, Flesland kommer bare til å være åpen frem til klokken 11.

– Vi fikk melding om at skyen beveget seg slik at det var mulig å åpne. Vi visste ikke noe om dette før like før klokken åtte. Da fikk vi ny melding og åpnet flyplassen klokken åtte, sier lufthanvsjef på Flesland, Dag Aksnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STENGT IGJEN: Flesland flyplass kunne holde åpent i underkant av tre timer før den ble stengt igjen. (Foto: Geir Johnny Huneide/ TV 2 )
STENGT IGJEN: Flesland flyplass kunne holde åpent i underkant av tre timer før den ble stengt igjen. (Foto: Geir Johnny Huneide/ TV 2 )

Lufthavnene fra Flesland og nordover er åpne.

Avinor opplyser at det fortsatt kommer til å være en prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet. Ambulanseflygninger vil bli prioritert. Det er dermed ikke åpnet for avvikling av alle ruter.

LES OGSÅ: Nytt askeutbrudd på Island

Gardermoen går fri

Situasjonen i det norske luftrommet blir vurdert fortløpende hos Kontrollsentralen i Bodø. Ifølge TV 2s reporter i Bodø, Roy-Arne Salater er utsiktene for Vestlandet ikke lovende.

Norges hovedflyplass Gardermoen ser ut til å gå fri for vulkanskyen i dag.

– Gardermoen går fri, men Kjevik, Sola og Haugesund forblir stengt ut dagen. Flesland vil være åpen halvannen time til før den igjen må stenges, opplyser sjef ved Kontrollsentralene i Avinor, Jens Petter Duestad til TV 2 Nyhetene ved 9-tiden tirsdag morgen.

Stord lufthavn Sørstokken, som ligger mellom Sola og Flesland, er åpen tirsdag formiddag frem til klokken 11.

– Vi følger stort sett Flesland, opplyser ansvarlig i tårnet på Sørstokken.

lIkke stengt i Øst-Finnmark

Tidligere tirsdag morgen meldte Avinor at enkelte flyplasser i Øst-Finnmark var stengt, men det er ikke riktig.

– I Øst-Finnmark kan man fly under 20.000 fot. I praksis betyr det at flyplassene i Øst-Finnmark er åpne, opplyser Avinor til tv2nyhetene.no.

Avinor ber passasjerer forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight.

Mer aske på vei

På Island ble vulkanutbruddet kraftigere igjen i går kveld, og nye prognoser viser at luftmasser med mer aske er på vei mot Norge.

Foreløpig er er det usikkert når flyplassene kan åpne igjen.

– Langtidsprognosene viser at asken kan sige inn over Sør-Norge i løpet av tirsdagen, men den kan like godt slå andre veien, sier Tørum.

LES OGSÅ: Nå kommer nye flyregler for vulkanaske

– En fortvilet situasjon

Joar Gundersen som teamleder for Avinor på Flesland, likte ikke at flyplassen igjen måtte stenge tirsdag morgen. Han regnet med at det ville komme mange passasjerer til flyplassen siden den var åpen i går.

– Det er det fortvilende i situasjonen. Passasjerene forventer en åpen flyplass og blir skuffet nok en gang, sier Gundersen.