FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)
FOR MYE PENSJON?: De tidligere stortingspolitikerne Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp). (Foto: SCANPIX)

Økokrim vil tiltale politikere i pensjonsjuks-saken

Økokrim har oversendt pensjonsjuks-saken til Riksadvokaten med innstilling om å ta ut tiltale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økokrim ber Riksadvokaten ta ut tiltale mot to tidligere stortingsrepresentanter for trygdebedrageri.

De to er Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp), bekrefter Økokrim overfor TV 2.

Sakene er oversendt Riksadvokaten som skal ta endelig beslutning i saken. Saken mot Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap) er henlagt.

– Vi har henlagt saken mot Thor-Erik Gulbrandsen på bevisets stilling. Sakene mot de to andre har vi oversendt Riksadvokaten for vurdering, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Elisabeth Roscher til TV 2.

For mye pensjon

Det var i slutten av august 2008 at Riksrevisjonen avdekket uregelmessige pensjonsutbetalinger til seks tidligere stortingsrepresentanter. Riksrevisjonen og leder Jørgen Kosmo slo fast at Kjell Magne Bondevik, Magnus Stangeland og de fire andre tidligere toppolitikere hadde mottatt i alt 5,7 millioner kroner i pensjon som de ikke hadde krav på.

De seks skal ha fått for mye utbetalt i pensjon etter den såkalte 75-årsordningen, der kravet er at summen av alder og funksjonstid på Stortinget skal være minst 75 år.

I februar 2009 ble det kjent at Økokrim startet etterforskning mot seks tidligere stortingsrepresentanter. De seks var Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Thor-Eirik Guldbrandsen (Ap), Gro-Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF) og Tore Austad (H).

Renvasket for anklagene

I mars 2009 ble Brundtland, Bondevik og Austad renvasket for anklagene. Dette betyr at Økokrim ikke fant det sannsynlig at disse tre hadde gjort en tilsiktet kriminell handling selv om de har fått for mye utbetalt i stortingspensjon.