ANGREP: Etter å ha blitt valgt til ny leder av Venstre, gikk Trine Skei Grande til angrep på regjeringspartiet SV. (Foto: Erik Johansen/Scanpix)
ANGREP: Etter å ha blitt valgt til ny leder av Venstre, gikk Trine Skei Grande til angrep på regjeringspartiet SV. (Foto: Erik Johansen/Scanpix)

– Det må være flaut å være med i SV

Trine Skei Grande gikk rett i strupen på den rødgrønne regjeringen i sin første landsmøtetale.

40-åringen fra Overhalla ble valgt til ny Venstreleder av et enstemmig landsmøte i Sarpsborg.

Klimapolitisk konkursbo

Den nyvalgte Venstrelederen hamret løs på den rødgrønne klimapolitikken, og betegnet regjeringserklæringen Soria Moria 2 som et klimapolitisk konkursbo.

– Jeg har tenkt litt på det i det siste, det må være fryktelig flaut å være med i SV, hvisket Skei Grande til kraftig applaus fra partifellene.

Hun hevdet at regjeringens manglende satsing på å gjennomføre forpliktelsene i klimaforliket bare kan bety en ting.

– SV har gitt opp. Det er ikke miljø SV prioriterer når det gjelder, sa Skei Grande.

Bare en banan

Den nyvalgte venstrelederen langet også ut mot regjeringens manglende satsing på skole og utdanning.

– Gjennom fem år i regjering har de som sitt eneste synlige resultat i skole- og utdanningspolitikken en lovpålagt banan, sa Skei Grande.

Hun viste til at hun selv har vært med å fremme en rekke forslag i Stortinget, blant annet om å lovfeste barnas rett til lærere som er utdannet i faget de underviser i. Alle forslagene har blitt stemt ned av det rødgrønne stortingsflertallet.

Svikter de fattige

I et av Folkemøtene på TV 2 under valgkampen i fjor høst tok tidligere Venstreleder Lars Sponheim til orde for en felles dugnad for bekjempelse av fattigdom blant barn og unge. Alle partilederne var enige, men da forslaget ble fremmet i Stortinget stemte de rødgrønne partiene mot.

– Det er pinlig. Ikke minst er det pinlig for SV, sa Skei Grande.

I sin første tale som partileder lovet hun at Venstre vil bevilge en milliard mer i kampen mot fattigdom hvert år de nærmeste årene.

Skei Grande kom også med fire andre milliardløfter og lovet at partiet vil prioritere lærere, forskning, selvstendig næringsdrivende og jernbaneutbygging.

Tante Sofie

Skei Grande beskrev sin egen oppvekst der politimester Bastian var et forbilde, men hevdet at den rødgrønne regjeringen foretrekker tante Sofie som forbilde.

– Jeg er sikker på at de snart påbyr å holde i gelenderet når man går ned trappa, sa den nyvalgte – det forteller meg at SV har gitt opp, hvisket Skei Grande.

Med mål om å bli det mest radikale borgerlige partiet, slo den nyvalgte partilederen fast at Venstre har et klart mål om at Norge må få en ny regjering.