Lexus Oppslag
Lexus Oppslag

Toyota innrømmer livsfarlig sikkerhetsfeil

Farlig feil i antiskrenssystemet - kan også ramme norske biler.

Det var amerikanske Consumer Report som avslørte den potensielt livsfarlige feilen i antiskrenssystemet på Lexus GX 460. Bilen selges i Norge som Toyota Land Cruiser, men da med en annen motor. Det er foreløpig usikkert om bilene deler samme antiskrenssystem.

Problemet er at det ved en skrens tar alt for lang tid før sikkerhetssystemet aktiveres. Det betyr at bilen får mulighet til å sladde nesten sidelengs før antiskrenssystemet prøver å hente inn igjen sladden - det kan føre til potensielt livsfarlige situasjoner.

Elektroniske krykker

Lexus sak
Lexus sak

Antiskrens er et elektronisk system som skal forhindre sladd, og derfor forhindre at føreren mister kontroll over bilen i tilfelle av en unnamanøver eller andre vanskelige situasjoner.

Systemet virker ved at sensorer blant annet måler hastighetene til alle hjulene og samtidig rattutslaget, for å kontrollere at bilen beveger seg dit føreren vil. Skulle systemet oppdage en sladd, altså at bakenden på bilen glir ut i svingen, så motvirker det sladden ved å individuelt bremse opp hjulene.

Systemet blir ofte betegnet under navnene antiskrens, ESP eller elektroniske krykker.

Toyota innrømmer

Mer om antiskrensporblemene her

...og enda mer her

Ny tilbakekallingsskandale fra Toyota her

Toyota var meget raske med å handle etter Consumer reports avsløring - og stoppet umiddelbart salget av Lexus GX 460 i USA. Deretter opplyste de at de ville teste dette i sitt eget anlegg - og nå kommer den rystende tilbakemeldingen.

"Våre testere i Japan fikk fram den samme feilen", sier Lexus-talsmannen Bil Kwong til The New York Times.

Han forteller videre at Toyota undersøker hvor feilen ligger, og hva som må gjøres for å rette den opp, men at de enda ikke har klart å komme til bunns i problemet.

Kan også gjelde norske biler

Lexus GX 460 er den samme bilen som vi i Norge kjenner som Toyota Land Cruiser, selv om den her selges med andre motoralternativer. Det betyr at den samme feilen kan, og her understreker vi kan, gjelde norske biler - om de også deler antiskrenssystem.

- Jeg har lest artikkelen (i New York Times red. anm.), men jeg kan ikke finne noen offisiell pressemelding eller informasjon fra sentralt hold som bekrefter saken, derfor må jeg komme tilbake senere, sier Espen Olsen. Han er informasjonssjef i Toyota Norge.

- Vi har ingen signaler på at det skal være noen feil med Land Cruiser som selges i Norge, som heller ikke er identisk med GX 460 når det gjelder motor, og andre spesifikasjoner.

Vi kommer tilbake med en oppdatering så fort vi får klarhet i om Lexus GX 460 deler antiskrenssystem med Toyota Land Cruiser, og derfor kan ha den samme, potensielt livsfarlige feilen.

Les testen av Toyota Land Cruiser her