– Det var en veldig rar situasjon for meg å komme hjem til Østfold å gå av som partileder, samtidig som det regnet aske og svovel over landet.

Slik åpnet Lars Sponheim sin siste landsmøtetale, etter å ha ledet Venstre i 14 år.

Offsidestreken

Bare tidligere statsminister Gunnar Knutsen som ledet partiet fra 1909 – 1927 har holdt flere taler som Venstreleder enn Sponheim, som mener livet blir svært annerledes når han går ut av politikken.

– Det har vært 14 år hvor jeg har ligget på offsidestreken, klar til å rykke fram, så er jeg plutselig ikke der lenger, det er rart, sa Sponheim

Han brukte store deler av sin siste tale som politiker til å oppsummere hva han har vært med på siden han gikk fra hjembygda Ulvik til Stortinget i 1993.

– Jeg husker første gang jeg gikk på Stortingets talerstol at vi skal ha en omlegging fra rød skatt til grønn skatt. Ingen skjønte noen ting, men det ble starten på noe, sa Sponheim.

Ydmyk Sponheim

Sponheim som er kjent for friske sleivspark under sine taler, tegnet i sin siste landsmøtetale et bilde av de ti sakene har vært mest opptatt av som politiker.

– Jeg synes selv jeg høres litt sånn ydmyk og reservert ut, litt bakpå. Hva er dette for noe? Spurte Sponheim til lett latter fra landsmøtesalen.

Sponheim snakket både om Venstres kamp mot en strammere asylpolitikk, og kampen for en skjerpet personvernpolitikk som har vært noen av hans viktige kamper i Stortinget.

Åpenhetspartiet

Den avtroppende Venstrelederen mente kampen for åpenhet og innbyggernes mulighet til å kikke myndighetene i kortene er den mest sentrale saken for Venstre som parti.

– Jeg sa en gang at vettet er rimelig jevnt fordelt i dette landet. Jeg har ikke vært like skråsikker på at jeg har hatt rett i det bestandig, sa Sponheim.

Han trakk fram Venstres kamp for lobbyregister på Stortinget som et viktig eksempel på at Venstre har kjempet for borgerne.

– Vi har den tilliten til folk, det er dessverre ikke så mange politiske partier og politikere som har det, sa Sponheim.

Forskjells-Norge

Det politikkområdet Venstrelederen synes både han og andre politikere har sviktet mest på er kampen mot fattigdom.

– Barndommen vår velger vi aldri, fattigdom blant barn er forferdelig. Der burde vi ha gjort mer, sa Sponheim.

Han minnet om det første TV 2-sendte folkemøtet i høstens valgkamp der han utfordret alle de politiske partiene til en felles kamp mot fattigdom, og sendte stafettpinnen videre til sin etterfølger Trine Skei Grande som velges lørdag.

Les også: Sponheim: – Moralsk svik av Halvorsen

– Jeg synes det er en fallitterklæring for meg og hele det politiske system at situasjonen for rusavhengige ikke har blitt bedre, sa Sponheim.

Ordentlige penger

Sponheim har i sine år på Stortinget vært opptatt av en snarlig finanspolitikk og manet partifellene til å fortsette den linjen også i fremtiden.

– Det finnes bare en type penger og det er ordentlige penger, alt annet er feigt, sa Sponheim.

For å illustrere hvordan han mener pengebruken bør være i Norge, brukte Sponheim et bilde han antar at mange av partifellene kjenner seg igjen i.

– Baren her ute den går ikke tom, men dere bør stoppe lenge før baren går tom av hensyn til dere selv og til landsmøtet dagen etterpå, sa Sponheim.

Uheldig situasjon

Sponheim tegnet et bilde av dagens politiske situasjon, der sentrumspartiene sliter med lav oppslutning mellom høyresiden og venstresiden.

– Det er svært uheldig for Venstre, men det kommer til å komme andre tider, sa han.

På TNS Gallups partibarometer for april fikk Venstre 3,9 prosent, det samme som ved valget i fjor høst og det samme som gjennomsnittet av målingene viser akkurat nå.

Sjekk utviklingen på alle målingene

– Det har for å sitere Knausgård vært litt min kamp, og jeg forstår at det har vært litt av en kamp for dere og. Jeg skulle gjerne sett at slutten ble litt annerledes, sa Sponheim.