Lexus GX460 forfra
Lexus GX460 forfra

Toyota stopper salget av denne

Reagerte lynraskt etter at SUV-en ble karakterisert som en "sikkerhetsrisiko".

Det tok ikke mange timer fra amerikanske Consumer Reports publiserte en oppsiktsvekkende advarsel mot å kjøpe SUV-en GX460 - til Toyota var ute og erklærte at de stopper salget av bilen i USA.

I går ettermiddag skrev vi om saken første gang. Da hadde Consumer Reports akkurat gått ut med sin advarsel. Og bare timer etterpå gikk Toyota Motor Corp ut og fastslo at de stopper salget av bilen med umiddelbar virkning.

Velte-ulykke

Hva handler dette om? Jo, etter å ha kjørt Lexus GX460 gjennom sitt testprogram, konkluderte Consumer Reports at bilen er det de kaller en "safety risk".

I unnamanøver-tester der Lexusen ble presset til grensene, skal bakenden ha sklidd ut og bilen stått nesten på tvers før antiskrenssystemet klarte å hente den inn igjen.

- I en virkelig situasjon ute på veien, kan dette føre til en velte-ulykke - og forårsake alvorlig skade eller død. Vi kjenner imidlertid ikke til rapporter om slike hendelser, skriver Consumer Reports på sin nettside.

Les hele saken: - Ikke kjøp denne SUV-en

Svært alvorlig

Toyota har fått god trening i å takle dårlige nyheter i det siste og var tidlig ute og bekreftet at de tar dette på alvor. Nå sier visepresident i Lexus, Mark Templin, følgende:

- Vi tar situasjonen som har oppstått rundt GX460 svært alvorlig og er fast bestemt på få finne og og rette på det problemet Consumer Reports har identifisert. På nåværende tidspunkt har vi bedt våre forhandlere stoppe alt salg av 2010-modellen av GX460 inntil videre.

Kunder som er bekymret, skal få tilbud om lånebil mens dette pågår.

Les mer om Lexus` Norges-suksess her

Selges ikke i Norge

Toyotas informsjonssjef i Norge, Espen Olsen, ga i går følgende kommentar til saken.

- Dette er en Lexus-utgave som ikke selges i Norge. Jeg kjenner ikke til hva som har skjedd i denne testen. Derfor er det vanskelig for meg å uttale meg spesifikt om dette. Men vi vet jo blant annet at dekkvalg kan ha svært mye å si for hvordan en bil oppfører seg når den blir satt på prøver som dette. Feil dekk kan få store konsekvenser, sier Espen Olsen.

Land Cruiser

- Er dette samme bil som Toyota Land Cruiser?

- Ja de bygger på samme bil, men det er selvfølgelig forskjeller mellom dem også. Blant annet er det ulike felger og dekk. Det er også endel andre spefikasjoner som er ulike på biler som selges i USA og i Europa, sier Espen Olsen.

Her finner du testen av nye Toyota Land Cruiser

PS: Consumer Reports gis ut av amerikanske Consumers Union og har rundt fire millioner abonnenter. Bilen de frarådte kjøp av i 2001 var for øvrig Mitsubishi Montero Limited.

LES OGSÅ: Her er bilmerkene som gir deg mest problemer

Lexus_GX_460-side
Lexus_GX_460-side