Tom Cato Karlsen Overlege, Anestesi, 330 Skvadronen og Torgeir Kjus Redningsmann, 330 Skvadronen (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)
Tom Cato Karlsen Overlege, Anestesi, 330 Skvadronen og Torgeir Kjus Redningsmann, 330 Skvadronen (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)

Redningmannskapet gråt med de skadde barna på fanget i helikopteret

Inne i helikopteret på vei til sykehuset i Tromsø tok følelsene overhånd for det erfarne redningsmannskapet.

Mannskapet på Sea King helikoptret i Bodø var ikke klar over hvor dramatisk situasjonen var da de første meldingene om teltbrannen i Salangen kom klokken 07 på morgenen sist lørdag.

Synet som møtte dem på ulykkesstedet vil de huske for resten av livet.

– Man forbereder seg mentalt og prøver å se for seg hvordan dette skal være, men man var ikke i nærhetene av å innbille seg hvordan skadestedet var, sier en alvorstynget Tom Cato Karlsen, Overlege anestesi ved 330-skvadronen i Bodø til TV 2 Nyhetene.

Tom Cato Karlsen Overlege, Anestesi, 330-Skvadronen og Torgeir Kjus Redningsmann, 330-Skvadronen (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)
Tom Cato Karlsen Overlege, Anestesi, 330-Skvadronen og Torgeir Kjus Redningsmann, 330-Skvadronen (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/TV 2)

Tårene rant i helikopteret

I ei hytte like ved den utbrente lavvoen både lå og satt to besteforeldre og fire barnebarna med store og livstruende brannskader.

Inne i helikopteret på vei til sykehuset i Tromsø tok følelsene overhånd for det erfarne redningsmannskapet:

– På tur til sykehuset satt ambulansepersonell med små barn på fanget og tårene trillet. Det var en tung tur, og dette gjør noe med oss alle, sier redningsmann Torgeir Kjos ved 330-skvadronen i Bodø.

Situasjonen er fortsatt kritisk og ustabil for de tre yngste barna som ble reddet ut av en brennende lavvo i Salangen sist lørdag. For bestemoren og det eldste barnebarnet er situasjonen nå stabil men kritisk.

DØDE I BRANN: Ei seks år gammel jente og deres bestefar omkom av brannskadene de ble påført i Salangen. 
 (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)
DØDE I BRANN: Ei seks år gammel jente og deres bestefar omkom av brannskadene de ble påført i Salangen. (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)

Brukte kroppen som skjold

55 år gamle Stein Gunnar Kvien døde av brannskadene på sykehuset, men bestefaren gjorde en heroisk innsats for å berge livet til familien da lavvoen sto i full fyr.

– Han har forsøkt å beskytte barnebarna ved å legge seg over dem i den kraftige brannen som var. Han har gjort en formidabel innsats for å begrense de skadene som han så ville komme, sier Karlsen.

Også hyttenaboer og lokale hjelpemannskap gjorde et enestående redningsarbeid.

Tre tomme pulter

 – Det er en overveldende oppgave å ta seg av seks hard brannskadde personer, hvorav fire er barn. Det jobben de har gjort har virkelig vært noe som det står respekt av, sier Karlsen  

Redningsmannskapene i Bodø har brukt mye tid på å bearbeide inntrykkene etter ulykken. Tankene går nå til et lite lokalsamfunn og til de familiene i Salangen som er blitt rammet av tragedien.

– Det er små forhold der alle kjenner alle. Tre pulter står nå tomme på en skole, dette har voldsomme konsekvenser for samfunnet, sier overlege Tom Cato Karlsen.