TO HELIKOPTER: I Nord Norge er det kun ett helikopter i Brønnøysund og ett i Tromsø, som skal dekke hele landsdelen dersom ulykken er ute.  (Foto: TV 2)
TO HELIKOPTER: I Nord Norge er det kun ett helikopter i Brønnøysund og ett i Tromsø, som skal dekke hele landsdelen dersom ulykken er ute. (Foto: TV 2)

Politikere krever bedre beredskap i nord

– En time forsinkelse kan ha fatale konsekvenser når ulykken skjer, sier stortingsrepresentant Torgeir Trældal fra Frp.

Nå tar han til orde for å styrke luftambulansetjenesten i Nord-Norge. Han mener den tragiske teltbrannulykken i Salangen sist lørdag illustrerer behovet for økt beredskap.

Les også: Fortsatt kritisk etter teltbrann

Helikopter på bakken

Da alarmen gikk, ble nærmeste redningshelikopter stående på bakken fordi mannskapet hadde arbeidet 13 timer i strekk. Et Sea King-helikopter ble sendt fra Bodø, men helikopteret fra Tromsø kunne vært framme én time tidligere.

Stortingsrepresentanten Torgeir Trældal (Frp) fra Nordland synes luftambulanseberedskapen i Nord-Norge ikke holder mål. (Foto: TV 2)
Stortingsrepresentanten Torgeir Trældal (Frp) fra Nordland synes luftambulanseberedskapen i Nord-Norge ikke holder mål. (Foto: TV 2)

– Vi har så store avstander i nord at om luftambulanseberedskapen ikke styrkes snarlig, er det bare et tidsspørsmål før vi opplever det samme igjen, sier han til tv2nyhetene.no.

Stortingsrepresentanten fra Nordland har selv flere års erfaring som brannmann i utrykningstjenesten.

Les også: Ambulansehelikopteret sto på bakken da alarmen gikk

Tar saken til helseministeren

Trældal trekker fram at det i Nord-Norge er det kun ett ambulansehelikopter i Brønnøysund og ett i Tromsø som skal dekke hele landsdelen.

Han mener landsdelens lange avstander og helsetilbud generelt gjør de nordlige fylkene spesielt sårbare i forhold til en slik tjeneste, og ønsker at luftambulansetjenesten i Nord-Norge får de midlene som er nødvendig for å opprettholde akuttberedskapen 24 timer året rundt.

Stortingsrepresentanten har derfor sendt helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen et skriftlig spørsmål om hva hun vil gjøre for å sikre en slik beredskap.