
Bruker luftambulanser stadig oftere
Helseforetakene kommer til å bruke 700 millioner kroner på fly- og helikopterberedskapen i 2010.
I gjennomsnitt 50 ganger hvert eneste døgn letter et ambulansehelikopter eller fly for å berge liv.
Les også: Ambulansehelikopteret sto på bakken da alarmen gikk
Tjeneste under press
Presset på denne del av det offentlig finansierte helsetilbude øker fra år til, og bruken av ambulansehelikoptrene øke mest.
I januar i år ble det gjennomført hele 607 oppdrag. Det er tolv prosent mer enn budsjettert.

– Hvis disse økningene fortsetter, setter det tjenesten under et stadig større press, sier daglig leder, Øyvind Juell, i Luftambulansetjenesten ANS.
Og alt tyder på at aktiviteten vil øke. Ny medisinsk teknologi og nye behandlingsformer har gitt en langt bedre overlevelsesmulighet etter akutte sykdommer og ulykker.
– De nye behandlingsmåtene gjør at tiden er enda mer kritisk for folkesykdommer som hjerte/kar-sykdommer, hjerneslag, hjerteinnfarkt og for pustevanskesykdommene emfysem og astma, og til slutt for ulykkene, som tar mange leveår, sier Mads Gilbert, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Økt behov
De regionale helseforetakene vil i år bruke minst 700 millioner kroner på luftambulansetjenesten.
Dersom lokalsykehus legges ned og akuttfunksjoner i distriktene avvikles, så vil det kreve en ytterligere styrket beredskap og mer penger.
– Hvis det blir ytterligere spesialisering mellom sykehusene, så vil nødvendigvis også presset øke på luftambulanseressursene, presiserer Juell.
– Ikke svekk akuttfunksjonene
Beredskapen på bakken, med tilfeldige redningsmenn som kan førstehjelp og kvalifisert ambulansepersonell, vil også i fremtiden være de viktigste elementene i redningskjeden, hevder overlege Mads Gilbert. Han advarer sterkt mot å bygge det akuttmedisinske tilbudet utelukkende på fly og helikopter.
– Hvis man ser på dette i et helhetsperspektiv, så er det i hvert fall viktig at man opprettholder den lokale akuttberedskapen i kommunehelsetjenesten og de lokale akuttsykehusene. På toppen av dette må vi ha en god ambulansetjeneste på bakken og i lufta, sier han.