NÆRHET, MEN MED KONGELIG DISTANSE: Olav Orud er plukket ut til å lage et minnesmerke over kong Olav V. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
NÆRHET, MEN MED KONGELIG DISTANSE: Olav Orud er plukket ut til å lage et minnesmerke over kong Olav V. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Olav Orud lager statue av kong Olav

Kunstneren Olav Orud og hans bidrag «Mann og bauta» har vunnet konkurransen om å utforme minnesmerke over kong Olav V ved Oslo Rådhus.

Kunstneren, som selv er født i Oslo 11. desember 1942, får ros for at utkastet som er levert inn, uttrykker nærhet, men samtidig kongelig distanse. En enstemmig jury påpeker dessuten at utkastet presenterer vår forrige konge med honnør og verdighet, og at det uttrykker god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet.

Takker for bidragene

I underkant av 50 kunstnere leverte bidrag i konkurransen. Kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik med bidraget «Kongens nærvær», og Kristian Blystad med «Ved sin sokkel», honoreres spesielt for sin innsats i konkurransen.

– Vi er glade for å se at så mange har levert utkast til konkurransen. Vi tar det som et tegn på at kong Olav var en folkekjær konge som var elsket av folket, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H).

Avdukes om et år

Statuen skal stå på Olav Vs plass vest for rådhuset. Avdukingen skal skje om et års tid, våren eller sommeren 2011. (©NTB)