Erna puster Jens i nakken

Erna Solberg puster Jens Stoltenberg i nakken på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre får sin høyeste oppslutning på nesten ni år i målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i april.

Strålende fornøyd

En strålende fornøyd Høyre-leder fikk nyheten om at Høyre får 26,1 prosents oppslutning da hun møtte velgere i Trøndelag mandag ettermiddag. Partiet går fram med 2,9 prosentpoeng fra mars og har ikke hatt høyere oppslutning på TV 2s målinger siden valgkampen i 2001.

Erna Solberg og Jens Stoltenberg (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Nå drømmer Høyre-leder Erna Solberg om å bli større enn Arbeiderpartiet.

– Du skal aldri si aldri, men jeg synes det er litt tidlig å erklære at vi kanskje havner der, men vi har selvfølgelig alltid ambisjoner om å bli størst mulig og få mest mulig innflytelse, sier Solberg til tv2nyhetene.no.

Blått flertall

Høyre ville fått 46 mandater ved et valg i dag, seksten flere enn de fikk ved valget i fjor høst. Fremskrittspartiet ville mistet et mandat og fått 40. Dermed ville de to partiene fått flertall med 86 mandater, selv uten støtte fra KrF med 9 mandater (-1) og Venstre med 2 mandater.

– Med et sånn valgresultat ville nok vi ønsket og krevd å få statsministeren i en regjering, sier Høyre-leder Erna Solberg til tv2nyhetene.no.

Fremskrittspartiet får 22,4 prosent, en fremgang på 0,7 prosentpoeng siden mars.

Les Kjetil Løsets blogg: Blå bølge over Norge.

Nedtur for Jens

Mens Høyres oppslutning øker faller Jens Stoltenbergs Arbeiderparti. For første gang i år ender partiet under 30 prosent, med en oppslutning på 29,1. Det er en tilbakegang på 2,8 prosentpoeng siden målingen i mars.

Bakgrunnstallene viser at over 70.000 velgere som stemte på Arbeiderpartiet i september i dag ville ha gitt sin stemme til Høyre, mens ingen velgere går motsatt vei.

Regjeringspartiene får til sammen 72 mandater. Arbeiderpartiet ville mistet 12 mandater og fått 52, mens Senterpartiet og SV ville mistet et mandat hver og beholdt 10.

Her er Høyre størst

Høyre er største parti blant de spurte i Oslo/Akershus og på Sør- og Vestlandet. Bare nord for Dovre er Fremskrittspartiet nå større enn Høyre.

Bakgrunnstallene viser at Høyre er største parti blant de spurte mellom 45 og 60 år, mens de er jevnstore med Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet blant velgere over 60 år.

SE VIDEO:

Femprosentspartiene

Senterpartiet er denne gang størst av de små partiene med en oppslutning på 5,8 prosent (+ 0,9). Bakgrunnstallene viser at over 20.000 velgere som stemte Senterpartiet i fjor høst i dag ville ha stemt Høyre eller Fremskrittspartiet.

Sosialistisk Venstreparti får sin laveste oppslutning etter valget med 5,5 prosent (- 0,5). Partiet har fallende oppslutning blant unge velgere.

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 5,2 prosent (+ 0,5).

Sjekk tall fra alle meningsmålinger og gjennomsnittet her.

Under sperregrensen

I Lars Sponheims siste uke som partileder faller Venstre under sperregrensen med 3,9 prosent (- 0,5).

Partiet Rødt får 1,1 (- 0,6), mens andre partier og lister får 0,7 prosent (- 0,9).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 971 personer i tidsrommet 6. – 11. april. 73,1 prosent av de spurte oppgir preferanse.