Luftambulansen i Tromsø (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)
Luftambulansen i Tromsø (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)

Ambulansehelikopteret sto på bakken da alarmen gikk

Mannskapet hadde jobbet for mye og måtte ta lovpålagt hvile.

Ambulansehelikopteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø kunne ikke brukes da seks personer ble alvorlig skadd i en gasseksplosjon i Salangen.

Da alarmen gikk i Salangen like før klokka 07 lørdag morgen var ambulansehelikopteret på Universitetssykjehuset  i Tromsø såkalt utmeldt.

Etter over 13 timers sammenhengende jobb hadde mannskapet rett og slett ikke lov til å ta av for å berge liv.  

Kunne kommet én time før

Fire ambulanser ankom ulykkesstedet like over halv åtte og måtte derfra kjøre skuter til brannstedet to kilometer unna, skriver avisa Nordlys.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DØDE I TELTBRANN: Bestefaren og en seks år gammel jente døde etter en teltbrann i Salanger\. Bestemor og tre andre barnebarn er kritisk skadd. (Foto: Jon Henrik Larsen/Salangen-Nyheter.com )
DØDE I TELTBRANN: Bestefaren og en seks år gammel jente døde etter en teltbrann i Salanger\. Bestemor og tre andre barnebarn er kritisk skadd. (Foto: Jon Henrik Larsen/Salangen-Nyheter.com )

Det skulle gå nær to timer før Sea King-helikopteret fra Bodø var framme på ulykkesstedet klokka 08.44.

Ambulansehelikopteret fra UNN kunne vært framme tidligere, men ville likevel ikke hatt mulighet til å ta med mer enn to pasienter.

Ingen bakvaktordning

Geir Nedregård, flygersjef i Lufttransport A/S, medgir at beredskapen ikke er 100 prosent – og at det pr. i dag ikke eksisterer noen bakvaktordning for ambulansehelikoptrene.

– I henhold til kontrakten er vi utelukkende forpliktet til å stille med ett mannskap, på lik linje med alle andre luftambulansebaser i Norge. Det er et økonomisk spørsmål, sier han til TV 2 Nyhetene.

Dermed er det ingen bemanning etter det ene mannskapet har gått av vakt.

Luftambulansen i Tromsø (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)
Luftambulansen i Tromsø (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)
 

– Uten medisinsk betydning

Bruk av ambulansehelikopteret i Tromsø ville ikke ha påvirket det medisinske utfallet, hevder UNN.  Da Forsvarets Sea King kom til ulykkesstedet var det gitt tilstrekkelig førstehjelp til de seks skadde, som var et par i 50-årsalderen og deres fire barnebarn. Tre timer etter at alarmen gikk var  de under behandling på sykehuset.

– En av dem får hjelp til å puste og ligger i respirator, men alle de andre puster selv. Dermed er alle vitale ting sikret. Derfor har vi ingen grunn til å tro at en kortere prehospital tid har gjort noen forskjell for disse pasientene, sier kirurg Eivind Bjerkaas ved UNN.

Se nyhetsreportasje i videovinduet øverst.

Da alarmen gikk kunne ambulansehelikopteret i Tromsø ikke brukes på grunn av hviletidsbestemmelsene.

DØDE I BRANN: Ei seks år gammel jente og deres bestefar omkom av brannskadene de ble påført i Salangen. 
 (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)
DØDE I BRANN: Ei seks år gammel jente og deres bestefar omkom av brannskadene de ble påført i Salangen. (Foto: Jørn B. Nyvoll/TV 2)

Berømmer lokal innsats

Overlege Mads Gilbert roser naboene og lokalt ambulansepersonell for førstehjelp som ble gitt.

Han mener at med dagens rammebetingelser, er det umulig å 100 prosent beredskap innenfor en luftambulansetjeneste i vekst.

– Vi  har fått mange nye behandlingsmuligheter for hjerneslag, hjerteinfarkt og skader som gjør at vi oftere er ute for for å vinne kampen mot klokka. Og så kan vi selvfølgelig diskutere om det er nok beredskap Om vi burde ha to team på helikoptrene, men det er det  opp til Stortinget å avgjøre, sier Gilbert.