barnevogntest
barnevogntest

Samtlige barnevogner fikk strykkarakter

Stadig flere svenske spedbarn skades i barnevogner. Flere alvorlige sikkerhetstrusler avslørt i ny svensk undersøkelse.

Det svenske Konsumenterket (KO) har sikkerhetstestet barnevogner som selges på det svenske markedet, og testresultatet er nedslående.

10 av 10 vogner fikk strykkarakter etter at en rekke alvorlige sikkerhetsbrister ble avslørt.

- Vi er overrasket over at ingen av vognene i testen klarte sikkerhetskravene. Vi hadde regnet med at flere, om ikke alle, ville klart de, sier Frida Gråsjö, jurist i Konsumentverket til TV 2 hjelper deg.

Les også: Dusjkabinettet eksploderte over Julia (12)

Se også: Billig er best i vinterdresstesten

Les også: Ole Brumm-leke smeltet i hendene på Robin (2)

Se også: Test avslørte brannfarlig varmepose

Stadig flere småbarn skades

Årlig skades mellom 600 og 700 barn i barnevognulykker i Sverige. Flertallet av barna er under to år gamle, og de vanligste skadeårsakene er fall, men også klem- og kvelningsskader er representert i statistikken.

- Det er ikke bra at så mange barn skades i barnevogn. En barnevogn skal være sikker, og den skal klare sikkerhetsstandarden, sier Gråsjö.

Sikkerhetsspørsmål rundt barnevogner er noe svenske forbrukermyndigheter får inn flest bekymringsmeldinger om.

- Vi har sett at antallet alvorlige ulykker som har ført til opphold på sykehus i minst ett døgn med barn under ett år i Sverige, generelt har gått oppover de siste årene, sier Gråsjö som jobber i KOs produktsikkerhetsavdeling.

Det er en skremmende utvikling mener hun.

Tall fra svenske MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) viser at i perioden 1987-2006 har antallet barn og unge i alderen 0-17 år som har endt opp på sykehus som følge av skader gått nedover, mens aldersgruppen 0-1 år har økt med hele 30 % i den samme perioden.

Tidligere har TV 2 hjelper deg snakket med to svenske mødre som begge har opplevd at barna deres ble, eller holdt på å bli skadet, da barnevognene deres veltet.

Småbarnsmoren Karoline Eriksson opplevde marererittet da den 10 måneder gamle sønnen Oliver falt ut av barnevognen mens hun lagde mat.

– Kundene vil ha små og praktiske vogner, og da blir stabiliteten mindre, innrømmet da produsenten.

Les også: Oliver fikk slått ut tennene da vognen veltet

Les også: - Den nye barnevognen var livsfarlig

Tilfredsstiller ikke kravene

Konsumentverket sikkerhetstestet 10 vogner etter dagens sikkerhetskrav. Dessuten ble de testet etter kommende krav til sikkerhet, hvor det er satt mer fokus på vognens stabilitet og håndtak på et laboratorium i Danmark.

- Vi tok et representativt utvalg av vogner. Både dyre og rimelige ble testet. Vogner som tidligere har fått anmerkninger ble også tatt med i testen.

Ingen av vognene oppfylte alle sikkerhetskravene, og under prøvingen ble det avdekken en rekke sikkerhetsmangler, sier Gråsjö til TV 2 hjelper deg. Konsumentverket har nå sendt ut brev til produsentene for å kreve svar om hva de vil gjøre for å utbedre sikkerheten.

Noen verre enn andre

Konsumentverket og Gråsjö sier til TV 2 hjelper deg at de ikke går ut med noen rangering over hvilke vogner som var farligst, men innrømmer at noen klarte seg bedre enn andre – uten at dette kunne forhindre strykkarakteren.

- Sikkerhetsmanglene på de forskjellige vognene var varierende. Noen av vognene i testen hadde feil og mangler som ikke var alvorlige, men siden de ikke oppfylte sikkerhetsstandarden, så strøk de også.

De vognene som var med i testen var:

BabyTravel Komfort/Amsterdam

Brio Go

Crescent Diva

Emmaljunga Nitro City

Graco Freya

Kronan Duovagn

Nowalex Focus

Quinny Buzz med Dreami liggdel

Teutonia Spirit S3

Urban Jungle Mountain Buggy

Les hele undersøkelsen her.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.