DREPT I FLYULYKKE: Polens president Lech Kaczynski har mistet livet i en flystyrt lørdag.
DREPT I FLYULYKKE: Polens president Lech Kaczynski har mistet livet i en flystyrt lørdag.
I FLYULYKKE: Polens president Lech Kaczynski har trolig mnistet livet i en flystyrt lørdag.
I FLYULYKKE: Polens president Lech Kaczynski har trolig mnistet livet i en flystyrt lørdag.
I FLYULYKKE: Polens president Lech Kaczynski. (Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/SCANPIX)
I FLYULYKKE: Polens president Lech Kaczynski. (Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/SCANPIX)

Polens president drept i flystyrt i Russland

Polens president Lech Kaczynski (60) og hans kone mistet livet da flyet de var i styrtet under landing i Russland lørdag.

Guvernør Sergei Antufiev i Smolensk bekrefter at det ikke er noen overlevende i flyulykken.

Blant passasjerene om bord var polens president Lech Kaczynski og hans kone Maria Kaczynska. Polens sentralbanksjef, hærsjef, og presidentens stabssjef var også om bord i flyet. Antufiev bekrefter at disse er blant de omkomne (se faktaboks til høye).

– Skrapte tretoppene

Det har kommet ulike meldinger om hvor mange som var om bord i flyet. Det har vært meldt om både 87 og 132 mennesker, men det siste tallet tyder på at 96 personer skal ha vært om bord i flyet.

Guvernør Sergei Antufiev bekrefter at disse er blant de omkomne, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Flyet skrapte tretoppene, styrtet og delte seg i flere deler, sier guvernør Sergei Antufiev til fjernsynskanalen Russia-24.

Vet du noe om ulykken? Tips oss på 02255/tips@tv2.no

Et fly med Polens president styrtet lørdag.
Et fly med Polens president styrtet lørdag.

Styrtet under landing

Det russiskbygd Tupolev-flyet var på vei fra Warszawa i Polen, da det styrtet like før det skulle lande på Smolensk-flyplassen vest i Russland. Halepartiet skal ha falt av og flyet begynte å brenne.

Ifølge russiske aviser skal det ha vært tåke i området er ulykken skjedde. Flyet styrtet om lag 1,5 kilometer fra flyplassen like før klokken elleve Moskva-tid (like før klokken ni norsk tid).

President Lech Kaczynski skulle til Russland for å markere Katyn-massakren, der sovjetiske tropper drepte polske militære og intellektuelle i skogen utenfor landsbyen Katyn ikke langt fra Smolensk i det vestlige Russland.

De som ble massakrert var polske soldater som hadde havnet i sovjetisk krigsfangenskap etter den sovjetiske innmarsjen i Øst-Polen september 1939.

– Tragedie

– Det er en tragedie for Polen og for presidentens familie og alle de som er rammet. Dette vil prege Polen i lang tid fremover, sier Polen-ekspert Bjørn Cato Funnemark til TV 2.

– Det har vært mye bråk rundt polens politikk. Hva tror du vil skje nå?

– Politisk er vi inne i en god periode mellom Russland og Polen. Katyn-massakren har vært en verkebyll mellom de landene siden 2. verdenskrig, og spesielt etter Sovijetunionens oppløsning. Men nå har man hatt en åpning som ble sympolisert med at russisk fjernsyn viste filmen om massakren, forteller Funnemark.

Russlands president Dimitri Medvedev har nedsatt en egen kommisjon for å granske ulykken som skal bli ledet av av statsminister Vladimir Putin. Russland har også sendt ministeren for spesielle saker, Sergei Shoigu, til ulykkesstedet.