nypave (Foto: SCANPIX)
nypave (Foto: SCANPIX)

25 år gammelt brev knytter paven til overgrepssak

Pave Benedikt XVI ville beskytte kirken og gikk imot å sparke pedofil prest.

Et brev fra 1985 knytter paven personlig til overgrapssandalen i den katolske kirke. Brevet er signert kardinal Joseph Ratzinger, altså pavens navn og stilling før han ble Pave Benedikt XVI 20 år etter.

Ville ikke avsette pedofil prest

I brevet som Nyhetsbyrået Associated Press har fått tilgang på, går den nåværende paven imot å avsette den pedofile presten Stephan Kiesle som sju år tidligere ble dømt til fengsel for seksuelle misbruk av barn.

Paven uttrykker bekymring for hvilke effekt en eventuell avsettelse vil ha på kirken.

MISBRUKTE BARN: Prest Stephan Kiesle er dømt for flere seksuelle misbruk av barn.
MISBRUKTE BARN: Prest Stephan Kiesle er dømt for flere seksuelle misbruk av barn.

Ville beskytte kirken

– Deres største bekymring var hvordan de kunne beskytte den universelle kirken fra enhver skandale, sier forsvarsadvokat for overgrepsofrene Irwin Zalkin.

– Skandaler var sett på som synd, og hvis bevis eller informasjon om rekkevidden og karakteren til disse prestenes problem ble offentlig kjent, ville det uten tvil fremkalle en skandale.

Bispedømmet Oakland, hvor den pedofile presten virket, anbefalte i 1981 å fjerne ham fra hans stilling. Først i 1985 skrev paven brev til Oakland hvor han blant annet la vekt på at denne type handlinger trengte en nøye gjennomgang og mer tid.

«Faderlig omsorg»

I brevet som er datostemplet 6. november 1985 skal paven også ha oppfordret biskopen i Oakland, John Cummins, til å gi den aktuelle presten «så mye faderlig omsorg som mulig» mens han ventet på avgjørelsen fra Vatikanet.

Siden Ratzinger ble utnevnt til pave i april 2005, har Vatikanet insistert på at han ikke har hatt noe å gjøre med å hindre avsettelsen av pedofile prester. Dette brevet er ifølge AP det hittil sterkeste beviset på at Vatikanets påstand ikke stemmer.

Les også: Biskopen: – Prestelivet kan tiltrekke pedofile

Avsatt som prest

Først i 1978 ble presten dømt til tre års utestengelse fra å utøve sitt embet for å ha misbrukt to små gutter i en kirke i San Fransisco, og skal selv ha bedt bispedømmet i Oakland om å avsette ham etter at prøvetiden var over i 1981.

Kiesle fortsatte imidlertid å jobbe som frivillig med barn. I 2004 ble han dømt for ytterligere overgrep.

Les også – Den katolske kirken bør avvikle sølibatet

– Gal avgjørelse

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme. (Foto: Scanpix)
Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme. (Foto: Scanpix)

Biskop Bernt Eidsvig er overrasket over pavens måte å håndtere saken på.

– Nå kjenner ikke jeg den konkrete saken, men jeg må si at det er svært overraskende. Særlig ut i fra hans konsekvense linje. Jeg skal forsøke å få tak i teksten til dette brevet og se hva dette måtte innebære, sier Eidsvig til TV 2.

– Dette er en gal avgjørelse uansett hvem som har foretatt den, men jeg må reservere meg litt fordi jeg ikke har sett teksten, legger han til.

Misbruk av altergutt

Den katolske kirken har blitt rammet av en rekke skandaler den siste tiden, sist ved overgrepssaken i Trondheim som ble avslørt av Adresseavisen onsdag.

Da ble det kjent at den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, i fjor sommer tilsto seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for 20 år siden. Saken er den første overgrepssaken som knyttes til den katolske kirken her i landet.

Müller befinner seg angivelig i Roma denne uken for å få en avklaring fra Vatikanet om framtiden hans i den katolske kirken.