IKKE FERDIGMAT: Hunden din trenger ifølge en belgisk undersøkelse hjemmelagd mat bestående av rått kjøtt og bein for at den skal ha best mulig helse og leve lenger. (Foto: Krillejs )
IKKE FERDIGMAT: Hunden din trenger ifølge en belgisk undersøkelse hjemmelagd mat bestående av rått kjøtt og bein for at den skal ha best mulig helse og leve lenger. (Foto: Krillejs )

Tørrfôr kan ta livet av hunden din

En belgisk undersøkelse viser at tørrfôr kan forkorte hundens liv med tre år.

Det er en belgisk dyreakupunktør som står bak den sjokkerende undersøkelsen som hevder at hunder som får tørrmat lever kortere enn hunder som får hjemmelagd mat.

– De hundene som ble fôret med ferdig kjøpemat, døde tre år tidligere enn hundene som fikk hjemmelaget mat, sier Gerard Lippert til nyhetsbyrået AFP om resultatet av undersøkelsen.

– Ofre for junkfood

Årsaken til at tørrfôr ikke er bra for hunden, er at viktige vitaminer og næringsstoffer blir borte under prepareringen av maten.

Hunder som får mye eller kun tørrfôr, kan utvikle allergier og bli overvektige. Det er dette som forkorter hundens levetid.

Gerard Lippert har undersøkt 600 døde hunder.

– Akkurat som mennesker har våre kjæledyr blitt ofre for junkfood. I fortida var hunder altetende rovdyr, men nå prøver vi å gjøre dem om til drøvtyggere, forklarer Lippert.

Tilbake til naturdietten

Hundematindustrien ble født i England da James Spratt produserte verdens første hundekjeks i 1860. Nå, 150 år etter, er det den naturlige maten som igjen er i fokus.

BARF eller Biologically Appropriate Raw Food, fritt oversatt til biologisk egnet rå mat, er en type dyrediett som består av rått kjøtt, bein og organer. Dette kostholdet skal få hunder og katter tilbake til sin opprinnelige diett, og maksimere levetid og styrke deres helse.

– Hunder bør ikke spise kokt eller behandlet mat. I stedet bør kjæledyret ditt spise mat som ligner det hundenes ville forfedre spiser. Dette inkluderer bein, fett og kjøtt, står det på barfworld.com.

Dårlig pels og ånde

Ved Barf-senteret i Århus støtter de Lipperts undersøkelse. Dansk Barf Center introduserte Barf-metoden for ti år siden i Danmark, og er de eneste i landet som forsker på dette kostholdet, skriver Ekstra Bladet.

Leder Christa Nolde sier at hundenes livsstilssykdommer taler for seg.

– Jeg synes man bør undre seg over at den gjennomsnittlige levealder for mange hunderaser har falt merkbart de siste 30 årene. Vi bør jo forvente at hunder lever lenger, nå som vi har blitt så flinke til å behandle og operere dyr, sier Nolde til avisa.

Hun forteller at hunder som lever av tørrfôr får dårlig ånde, dårlig pels og allergi.