bobil1
bobil1

10.000 bobileiere reddet etter lovendring?

Kjører du en ulovlig tung bobil? Nå skal du enkelt få oppregistrert bobilen til en høyere vektklasse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april i fjor avslørte TV 2 hjelper deg at mer enn 10.000 bobileiere kjører med ulovlig tunge bobiler på norske veier - noen uten en gang å vite det. Men nå skal det endelig bli enklere å kjøre lovlig.

Se også: Kjører du ulovlig?

Les også: Nettprat om bobiler

Les også: Går til kamp mot bobilbransjen

Les også: Denne bobilen er lovlig å selge, men ulovlig å kjøre.

Besøk vår store Testbase.

Øyeblikkelig virkning

Med de nye bestemmelsene, som samtlige veistasjoner i landet nå er gjort kjent med i skriv fra Vegdirektoratet, blir det nå enklere å kjøre lovlig.

Nye regler gjør nemlig at vognkortet enkelt kan oppregistreres til en høyere vektklasse. Det må da fremlegges gyldig dokumentasjon på at bobilen i utgangspunktet er konstruert for en høyere totalvekt enn det som står i førerkortet.

– En slik dokumentasjon kan enten være utarbeidet av chassisprodusenten eller av siste påbygger, dvs. bobilprodusenten, sier Bjørn R. Johansen som leder bobilkomitéen i Norsk Caravan Club (NCC).

- Det dreier seg om er en COC eller bilens fødselsattest om du vil, der alle tekniske data om kjøretøyet er spesifisert, sier Johansen.

Umulig å oppregistrere

Selv om de fleste bobiler som selges i Norge fra fabrikk er produsert slik at de etter valg kan registreres med totalvekt på enten 3500 kg eller 3850 kg, har det til nå vært svært vanskelig å omregistrere den til en høyere vektklasse.

Problemet er at mange bobiler blir solgt med så mye ekstrautstyr påmontert at de med passasjerer og bagasje ombord overstiger den tillatte totalvekten på 3500 kg. For disse bobileierne har det frem vist seg så å si umulig å få oppregistrert bobilene til en høyere vektklasse.

- De nye reglene vil være for bobiler som i utgangspunktet kan registreres for en høyere vektklasse. Noen bobiler er konstruert slik at de ikke kan registreres på mer enn 3500 kg, og det vil heller ikke nå bli mulig å få oppregistrert disse bobilene til en høyere vektklasse, sier Johansen til TV 2 hjelper deg.

Mange henvendelser

Norsk Caravan Club bekrefter overfor TV 2 hjelper deg at mange bobileiere har ønsket å få oppregistrert sine biler til en høyere vektklasse.

– Det har vært et stort tema. Vi har mottatt tallrike henvendelser fra medlemmer som ønsker å registrere bilen opp til høyeste tillatte totalvekt, slik at de kan kjøre lovlig, sier fagsjef Atle Hofseth i NCC.

Fortgang i saken

Etter TV hjelper degs reportasje om vektproblematikken ble det fortgang i saken. Norsk Caravan Club og Campingforum, som består av en rekke bransjeorganisasjoner jobbet lenge for å gjøre det enklere å få endret vektklasse – noe som nå har gitt resultater.

Les brevet fra Statens vegvesen ang. vektendring

- Jeg jubler, jeg. Endelig! Vi er kjempefornøyde! Norsk Caravan Club har hele tiden påpekt at saken enkelt og greit kan løses ved at det forelegges gyldig dokumentasjon fra fabrikken hvor den høyest tillatte totalvekt fremkommer. Det er derfor svært hyggelig å kunne konstatere at direktoratet endelig har skåret gjennom, sier en fornøyd Johansen til TV 2 hjelper deg.