Fredrik Græsvik   Twitter (Foto: TV 2)
Fredrik Græsvik Twitter (Foto: TV 2)

Twitrer fra Telemark bataljon i Afghanistan

Som første norske media er TV 2 med Telemark bataljon ute i felt under deres operasjoner i Afghanistan.

Samtidig som den norskledede stabiliseringsstyrken i Afghanistan gjennomfører en stor operasjon i Faryab-provinsen, nordvest i Afghanistan, er TV 2s reporter Fredrik Græsvik og fotograf Aage Aune med Telemark bataljonens taskunit på deres operasjoner i området.

Dette skal være første gang Forsvaret tillater at norsk media er med Telemark bataljon på denne måten.

– Vi ønsker å legge forholdene best mulig til rette for media og er fortrolig med at teamet fra TV 2 er med våre soldater ute i felt, sier Kjetil Eide, Kommunikasjonsrådgiver ved Forsvarets operative hovedkvarter, til tv2nyhetene.no.

Norske soldater afghanere (Foto: Forsvaret)
Norske soldater afghanere (Foto: Forsvaret)

Var ute i natt

Det er to svært erfarne medarbeidere i TV 2 som følger spesialenheten Task Unit i Telemark bataljon.

Græsvik og Aune har jobbet som team i konfliktområder som Afghanistan mange ganger tidligere. Onsdag kveld ankom TV 2-teamet Meymaneh og allerede torsdag morgen er de med de norske soldatene på oppdrag.

– Vi dro ut på oppdrag i natt i forbindelse med at man vil evakuere afghanske grenseposter mot Turkmenistan, sier Græsvik til tv2nyhetene.no.

– Grensepostene ligger svært spredt og er blitt et angrepsmål for Taliban eller andre grupper, forklarer han.

Følg Fredrik Græsvik på Twitter og Facebook.

Vil twitre underveis

I tillegg til å lage nyhetsreportasjer kommer Fredrik Græsvik til å twitre via sin mobil- eller satellittelefon underveis. Det vil fortløpende bli lagt ut hendelser og inntrykk. I løpet av torsdagen har @TV2Fredrik allerede twitret:

«Sitter på en fjelltopp i Afghanistan sammen med telemark bn og titter over grensa til Turkmenistan.»

«Har tilbrakt de siste 8 timene i en panservogn. De afghanske soldatene mener opprørere er i nærheten. Kanskje de ikke tør angripe?»

«De norske soldatene i Afghanistan har evakuert en grensepolitistasjon og sprengt den i filler for at opprørere ikke skal ta den i bruk.»

Artikkelen fortsetter under kartet.

Kart Faryab (Foto: Forsvaret)
Kart Faryab (Foto: Forsvaret)

Gjennomfører stor operasjon

Det er nettopp satt i gang en stor operasjon i Fayrab-provinsen. Operasjon Chashme Naw blir en av de største operasjonene som har vært gjennomført med norsk deltagelse i Faryab. En styrke på flere hundre soldater og politimenn fra Afghanistan, Norge og USA har gått inn i området nord og nordvest for Meymaneh by hvor sikkerhetssituasjonen er krevende.

Skjøt og drepte to søndag

Søndag morgen kom norske og afghanske soldater i en skuddveksling med opprørere i området. To av opprørerne ble drept, og to ble skadet i skuddvekslingen mellom opprørerne og de norske og afghanske styrkene.

Les mer: Norsk militærbase i Afghanistan beskutt

Ifølge TV 2s team skal ISAF og Telemark bataljon ha fått meldinger om at væpnede elementer vil kunne angripe ytterligere.

Følg TV 2 Nyhetene på Twitter og Facebook.