HARDE ORD: Avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim kommer med harde ord om tidligere Venstre-«kronprins» Olaf Thommesen i ny biografi. (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX)
HARDE ORD: Avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim kommer med harde ord om tidligere Venstre-«kronprins» Olaf Thommesen i ny biografi. (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX)

Sponheim om Thommessen: – Jeg så på ham som ingenting

Lars Sponheim lanserte bok der han sabler ned Venstres tidligere «kronprins».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I biografien «Sponheim» som kommer ut i dag, gjør den avtroppende Venstrelederen det klart at Olaf Thommessen aldri ville bli noe godt lederemne for Venstre.

Han ville forsvinne

Boka som er ført i pennen av den tidligere redaktøren i Venstres medlemsavis Thomas Hansen, tegner alt annet enn et hjertelig bilde av forholdet mellom de to partifellene.

– Jeg hadde et mindre komplisert forhold til Olaf enn det veldig mange tror, og det har litt sammenheng med at jeg så på ham som ingenting i politisk forstand. For meg var det helt åpenbart at han ville forsvinne ut ved neste korsvei, sier Sponheim i boka.

Olaf Thommessen ble valgt inn i Venstres sentralstyre i 2002 og allerede året etter ga han beskjed til partiets valgkomite om at han ønsket å overta som leder i Venstre.

Les også: – Erna uegnet som statsminister

Fantes ikke grenser

I forkant av landsmøtet i 2004 ble det utkjempet en knallhard maktkamp mellom Sponheim og Thommessen. Flere av Venstres fylkesledere gikk inn for å vrake Sponheim, men han nektet å gi fra seg partiledervervet til en person han ikke mente var klar for jobben.

I dag mener den avtroppende Venstrelederen at Thommessen hadde alt for store ambisjoner på egne vegne.

SAMLET: Avtroppende Venstre-leder Lars Sponheims tanker er nå samlet mellom to permer. (Foto: Kjetil Løset/TV 2)

– Han fikk et forferdelig selvbilde en periode, det fantes ikke grenser for hva han kunne forlange, sier Sponheim i boken.

Ville bli statsråd

Sponheim hevder at Thommessen har latt seg bruke som brikke i et politisk spill av krefter i partiet som ønsket å kaste ham som partileder.

– Jeg hadde noen samtaler med ham hvor han var villig til å trekke sitt kandidatur hvis jeg fikk ham rett inn i en statsrådsjobb, sier Sponheim i boken.

Regjeringspartnerne KrF og Høyre delte i følge boken Sponheims skepsis til å slippe den uerfarne Thommessen til som statsråd.

– Jeg var helt sikker på at han aldri ville sluppet inn i Bondeviks regjering, så jeg sa vi kunne vurdere en statssekretærpost i stedet¿. åh¿ du skulle hørt hva han svarte. Det var visst langt under hans verdighet! Han var bare opptatt av karriere og av hva Venstre kunne gi ham av politiske posisjoner, sier Sponheim i boken.

– Sponheim er som kua

Da Olaf Thommessen gikk av som nestleder i Venstre i 2008 takket han av med en svært spesiell tale under landsmøtet på Sundvollen hotell i Buskerud.

Se video: Sponheim er som kua

Da Thommessen samme høst kom med sin memoarbok «På innsiden utenfor», rettet han knallhard kritikk mot Lars Sponheim. Han hevdet at Sponheim bare ivaretar sine egne interesser og at man ikke kan snu ryggen til partilederen uten å få en kniv i ryggen.

Da boka kom ut var Sponheim svært ordknapp i sine kommentarer. I en tale til partiets landsstyre noe senere tok Venstrelederen imidlertid et knallhardt oppgjør med partifellene som ikke forsvarte ham mot kritikken i Thommessens bok.

Les også: - Helvete heller