UEGNET: Avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim slår i ny bok fast at Høyres Erna Solberg var uegnet i en samlende statsministerolle. (Foto: Berit Roald/SCANPIX)
UEGNET: Avtroppende Venstre-leder Lars Sponheim slår i ny bok fast at Høyres Erna Solberg var uegnet i en samlende statsministerolle. (Foto: Berit Roald/SCANPIX)

– Erna uegnet som statsminister

Erna Solberg var uegnet i en samlende statsministerrolle, slår Lars Sponheim fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En drøy uke før han går av som leder i Venstre plasserer Lars Sponheim Erna Solberg i den blåeste av de to leirene i Høyre.

– Jeg gruet meg hele tiden for at vi skulle møte velgerne i 2009 og ha pekt på Erna som statsminister, sier Sponheim i biografien «Sponheim» som kommer ut i dag.

Han gir i boken uttrykk for at han likevel følte seg tvunget til å gjøre det.

– Jeg var overbevist om at det ville være en dårlig løsning for Venstre og jeg gjorde det aldri med noen entusiasme, sier Venstrelederen.

Flørtet med Siv

Lars Sponheim ga allerede valgnatta beskjed om at han ville trekke seg som leder for Venstre etter å ha ledet partiet til et resultat på 3,9 prosent, hvor han selv mistet stortingsplassen.

Venstrelederen la allerede en uke etter valget skylda for det borgerlige nederlaget på Høyre-leder Erna Solberg, som flørtet med Fremskrittspartiet.

Les også: Sponheim skylder på Solberg

Sponheim satt i regjering sammen med Erna Solberg fra høsten 2001 til valget i 2005, i perioden da hun fikk kallenavnet «Jern-Erna».

Kald og mørkeblå

I boken som er ført i pennen av tidligere redaktør i Venstres medlemsavis, Thomas Hansen, gir Sponheim uttrykk for at han trodde Solberg ville endre profil da hun ble valgt til leder av Høyre i 2004 og rykket opp i ledelsen av regjeringen. Men Sponheim ble skuffet.

– Hun var veldig lite løsningsorientert. Hun foretrakk å kjøre den kalde, mørkeblå linja, og hun manglet den politiske finmotorikken som handler om å forstå hvor treffpunktene kan befinne seg, sier Sponheim i boka.

Han roser Høyre-lederens politiske hukommelse og enorme kapasitet, men mener hun har gjort Høyre til et mørkeblått parti.

– Hun har representert en dreining der Høyre har blitt et mer og mer høyrepopulistisk parti og åpenbart mørkere blå. Dette skyldes nok delvis trusselen fra Fremskrittspartiet, men jeg tror også det ligger ganske nærme Ernas natur, sier Sponheim i boken.

– Hun mangler finmotorikken

Biografien «Sponheim» ble lansert under en pressekonferanse torsdag, og oppsummert i en monolog som varte i 40 minutter.

Etter lanseringen gjentar Sponheim noe av det som står i boka – at Erna Solberg er uegnet som statsminister.

– Hun mangler finmotorikken for å forstå de andre partienes smertegrense, og for å forstå nyanser og de små bevegelser som er nødvendig for å lirke på plass politiske løsninger mellom ulike partier.

– Det forbauser meg litt at det kommer fra Sponheim, kontrer Solberg.

Sparker til begge sider

Sponheim sier han værer en populistisk vind som sveiper over Høyre.

– Høyre er et parti som, sikkert av strategiske grunner, har gått i retning av Frp. Det misliker jeg veldig sterkt.

– Det forbauser meg veldig. Jeg tror at det jeg har gjort som partileder er å snakke mer om mennesker, og mindre om milliarder, sier Solberg.

Også Arbeiderpartiet får gjennomgå. Sponheim sier han aldri ville gått i regjering med Arbeiderpartiet som leder for et lite parti som Venstre.

– Alle som har vært borti griseproduksjon vet at purka ligger i hjel ungene sine alt for mye.