muller_oftestad (Foto: SCANPIX / TV 2)
muller_oftestad (Foto: SCANPIX / TV 2)

Tror flere saker om misbruk vil rulles opp

Professor Bernt Torvild Oftestad sier han vet om flere tilfeller om misbruk i Den katolske kirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Bernt Torvild Oftestad ved Menighetsfakultetet ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over saken om at en mindreårig altergutt har blitt seksuelt misbrukt av den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller.

– Jeg har sittet og ventet på den. Jeg regnet med at den kom, sa han under debatten i Tabloid på TV 2 Nyhetskanalen onsdag.

– Vi visste at avskjeden i Trondheim hadde med seksualmoralske forhold å gjøre.

Se debatten på Tabloid på TV 2 Sumo (Abonnementstjeneste).

– Kan komme flere saker

Oftestad sier han tror det kan komme flere lignende saker.

– Er det flere saker du vet om som du venter på?

– Ja, det er det absolutt, svarer Oftestad.

Han vil imidlertid ikke si noe om hvor i landet dette er.

Les også: Biskop: – Sjelesorg, ikke politisak

Dramatiske følger

I studio møtte han Aftenposten-redaktør, Per Anders Madsen. Heller ikke han ble overrasket siden tilsvarende saker også har blitt rullet opp i flere andre europeiske land. Han tror saken kan få dramatiske følger for Den katolske kirken.

– Når det nå blir kjent hvordan disse sakene har blitt dysset ned gjennom mange år, så går det på den moralske troverdigheten til Den katolske kirke, sier han.

– For enkelt å skylde på sølibat

I Europa har pedofiliskandalen vokst de siste ukene med stadig flere tilfeller av seksuelt misbruk og vold utført av katolske prester. Saken om den tidligere biskopen i Trondheim er den første overgrepssaken som kan knyttes til den katolske kirken her i landet.

I kjølvannet av disse sakene har det blitt diskutert om sølibat kan være årsaken, eller om det har med autoritetsforholdene i kirken å gjøre.

– Det er vanskelig for meg å si noe konkret om årsaker. Men vi vet at overgrepssaker finner sted i veldig mange andre steder i samfunnet også, så det blir altfor enkelt å trekke en rettlinjet årsakssammenheng mellom sølibat og overgrep, sier redaktør i Aftenposten, Per Arne Madsen.

Taushetskultur

– Taushetskultur har jo et begrep som også blitt lansert i denne situasjonen, og den synes jeg gir mening. Det har vi jo fått bekreftet gjennom dette som har skjedd i Trondheim også. Her har det jo vært miljøer som har visst om dette i lang tid, og man har holdt tett om det. Det er et tankekors, sier Madsen.

Professor Bernt Torvild Oftestad er enig med Madsen i at det har vært altfor mye lukket i den katolske kirke. Han etterlyser initiativ fra øverste hold.

– Først og fremst må det gjøres noe fra toppen. Jeg håper paven og andre vettuge personer i Roma ser dette som en stor oppgave å rydde opp i, sier Oftestad.

Han sier Paven åpenbart har dårlige rådgivere.

– Vi ser tydelig at Vatikanet har en dårlig kommunikasjonsavdeling. Nå må det komme et initiativ og et reformprogram, sier han.

Vatikanet bekrefter

I en pressemelding på Vatikanets nettsider bekreftes opplysningene om saken.

– Jeg bekrefter opplysningene som er gitt av biskop Bernt Ivar Eidsvig, om den tidligere biskopen i Trondheim, Georg Müller, står det i pressemeldingen som er undertegnet av Fedrico Lombardi, direktør for Den Hellige Stols pressekontor.

Sendt i terapi

Offeret i Trondheim var altergutt og Georg Müller var prest da overgrepene skjedde. Saken er nå strafferettslig foreldet.

Det var Vatikanets utsending i Stockholm som fikk i oppdrag å etterforske saken og se på forholdet til norsk strafferett. Ifølge pressemeldingen skal Müller i mai 2009 selv ha tilbudt seg å fratre fra bispeembete, noe «Den hellige Far» umiddelbart aksepterte.

– Müller gjennomgikk en periode med terapi, og får ikke lenger utføre pastoral aktivitet, skriver Lombardi videre.