GRANSKES: Det kan bli aktuellt med ekstern granskning i Den katolse kirke, ifølge Bernt Eidsvig.  (Foto: TV 2)
GRANSKES: Det kan bli aktuellt med ekstern granskning i Den katolse kirke, ifølge Bernt Eidsvig. (Foto: TV 2)

Biskop: – Sjelesorg, ikke politisak

Biskop i den norske katolske kirke, Bernt Eidsvig, sier kirkens oppgave ved foreldede overgrepssaker først og fremst er sjelesorg.

Den tidligere biskopen i Trondheim, Georg Müller, innrømmet overgrep mot en altergutt. Overgrepet skal ha skjedd for mer enn 20 år siden. Dette førte til at han måtte fratre sin stilling i juli 2009.

– Tragisk for offeret

– Dette er en tragisk sak for offeret først og fremst, sier biskop Eidsvig til TV 2.

Den katolske kirken har fått kritikk for å ha unnlatt å gå til politiet med opplysningene om overgrepet som var begått av en av sine høyest aktede medarbeidere.

Eidsvik sier han vurderte å gå ut med opplysningene før, men han følte seg inkompetent til å gå ut med den slags opplysninger.

– Sjelesorg, ikke politisak

Politiet i Trondheim mottok opplysninger om mulig seksuelt misbruk av et barn under ti år rundt årsskiftet. De har ikke foretatt vitneavhør, men vil ta kontakt med den katolske kirken.

Kirken på sin side er sikre på at overgrepssaken er foreldet. De har siden avsløringen ble kjent i Adresseavisen onsdag sagt at de har unnlatt å offentliggjøre den egentlige grunnen til at Muller måtte fratre sin stilling av hensyn til overgrepsofferet som ikke ønsket oppmerksomhet om saken.

– Når folk kommer med saker som er 50–60 år gamle, ser jeg det prinsipielt som sjelesorg, ikke som et juridisk oppgjør, sier Eidsvig til TV 2.

– Vi kan ikke prinsipielt melde en sak til politiet som fortelles oss i fortrolighet av en myndig person hvis det ikke er fare for gjentakelse, fortsetter han.

Kjenner du til denne saken eller lignende saker i den katolske kirken eller andre menigheter? Kontakt TV 2s journalister her

Eidsvig sier videre at hvis det finnes flere overgrepssaker i den norske katolske kirke vil de komme fram nå.

Etterforsker flere saker

Politiet i Sør-Trøndelag etterforsker om det kan være flere relaterte overgrepssaker. De ber om at folk som sitter på opplysninger tar kontakt med dem på telefon 48169972.

Hør telefonintervju med Eidsvig her:

411498