DØMT TIL FORVARING: Lommemann dømte Erik Andersen var forberedt på forvaring, ifølge advokat Gard A. Lier. (Foto: TV 2)
DØMT TIL FORVARING: Lommemann dømte Erik Andersen var forberedt på forvaring, ifølge advokat Gard A. Lier. (Foto: TV 2)

Krever ni års forvaring i lommemann-saken

Aktor vil at tiltalte Erik Andersen (58) dømmes til forvaring i ni år med minstetid på seks år.

Det kom frem da statsadvokat Per Egil Volledal avsluttet sin sluttprosedyre i Follo tingrett onsdag.

– Erik Andersen må dømmes til forvaring i ni år, med en minstetid på seks år, sa Volledal.

Ikke i tvil om forvaring

– Han skal, etter min mening, også idømmes en betydelig oppreisning til de fornærmede.

Statsadvokaten ga uttrykk for at han ikke har vært i tvil om at en påstand om forvaringsdom var det eneste rette i lommemann-saken.

– Jeg synes det ikke var så vanskelig å vurdere reaksjonsspørsmålet i denne saken. Da jeg hørte forsvareren argumentere sterkt mot forvaring i et radiointervju i går, ble jeg enda mer sikker på at det er en riktig reaksjon, sa Volledal i retten.

Les også: Mener lommemann-tiltalt kun var ute etter sex

Statsadvokat Per Egil Volledal mener tiltalte Erik Andersen ikke har noen «Copycats», og at det bare finnes en såkalt lommemann.  (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)
Statsadvokat Per Egil Volledal mener tiltalte Erik Andersen ikke har noen «Copycats», og at det bare finnes en såkalt lommemann. (Foto: Poppe, Cornelius/Scanpix)

– Hvordan kan man da tørre å slippe ham løs?

Ved en forvaringsdom kan den dømte i prinsippet risikere å sitte bak murene resten av sitt liv ved at straffen kan forlenges med fem år om gangen.

Får å kunne dømme en person til forvaring må det foreligge en nærliggende fare for at den dømte vil begå en lignende forbrytelse igjen. Aktor Per Egil Volledal har flere ganger pekt på nettopp faren for gjentakelse.

– Hvis Erik Andersen ikke vet hva som gjør at han begår pedofile handlinger, så vet jeg ikke hva som er vitsen med behandling, sa aktor.

– Så lenge han ikke kan si hva som utløser overgrepene, hvordan kan man da tørre å slippe ham løs i samfunnet. Hvordan skal man da tro at behandling kan stoppe dette?

Les også: – Undertrykte homofile følelser gjorde Andersen til overgriper

Forventet forvaring

Det har hele tiden vært ventet at aktor ville legge ned påstand om forvaring for Andersen. Forsvarer Gunhild Lærum har tidligere fortalt til TV 2 at hun ville bli overrasket hvis det ikke kom en påstand om forvaring under sluttprosedyren til aktor onsdag ettermiddag.

– Dette var ikke overraskende. Jeg har forberedt min klient på at det ville komme påstand om forvaring, sa Lærum til TV 2 etter aktors påstand onsdag.

Politiadvokat Jorid Kile Berg (f.v.), statsadvokat Per Egil Volledal og forsvarer Gunhild Lærum snakker sammen under rettsaken i Follo tingrett. (Foto: SCANPIX)
Politiadvokat Jorid Kile Berg (f.v.), statsadvokat Per Egil Volledal og forsvarer Gunhild Lærum snakker sammen under rettsaken i Follo tingrett. (Foto: SCANPIX)

– Jeg skal forklare retten hvorfor jeg mener forvaring ikke er riktig straff, men det kommer jeg tilbake til i min prosedyre.

Gunhild Lærum skal etter planen starte sin prosedyre på fredag.

Andersen er tiltalt for 68 overgrep mot 66 unge gutter over hele landet fra 1999 til 2006. Bergenseren har erkjent helt eller delvis straffskyld for 16 overgrep.

Politiet har sikret seg DNA fra flere av overgrepene som er identisk med DNA fra Andersen.

– Finnes kun én Lommemann

I løpet av den fem måneder lange rettssaken har aktoratet forsøkt å tegne et bilde av Andersen som en serieforbryter, som har forgrepet seg på unge gutter i over 40 år.

Aktor Per Egil Volledal ga i sin prosedyre tirsdag en beskrivelse av Andersen som iskald, og mener det ikke er andre lommemenn enn Andersen.

Les mer her:
Aktor: – Det finnes kun én Lommemann
– Lommemann-tiltalte oppførte seg iskaldt

– Pedofil

De rettssakkyndige har konkludert med at 58-åringen er pedofil og at han har en forhøyet risiko for å begå nye overgrep. De mener Andersen må gjennom mange år med behandling, men de kan ikke antyde hvor lang tid dette vil ta.

De sakkyndiges vurdering av Andersen spiller en sentral rolle når dommerne i rettssaken skal ta stilling til om 58-åringen skal dømmes til forvaring.