I 2003 velsignet biskop Georg Müller jorden i forbindelse med grunnsteinnedleggelsen for et nytt Tautra Mariakloster på øya Tautra utenfor Frosta. (Foto: Scanpix)
I 2003 velsignet biskop Georg Müller jorden i forbindelse med grunnsteinnedleggelsen for et nytt Tautra Mariakloster på øya Tautra utenfor Frosta. (Foto: Scanpix)

Politiet gransker overgrepssak etter biskopavsløringer

Fikk rundt nyttår tips om at en gutt skal ha blitt misbrukt av den avsatte biskopen Georg Müller, som innrømmet overgrep på en altergutt for over 20 år siden.

– Vi har startet undersøkelser på bakgrunn av at en person med tilknytning til den katolske kirke kontaktet oss. Undersøkelsessaken går ut på at samme person som er omtalt i Adressa skal ha begått misbruk av en gutt som var under ti år, sier politioverbetjent Geir Olav Granbo i Sør-Trøndelag politidistrikt til tv2nyhetene.no.

Mulig nytt overgrep

Onsdag formiddag varslet politiet i en pressemelding om dette forholdet. Det skjedde etter at Adresseavisen tidligere på dagen avslørte at den tidligere biskopen i Trondheim, Georg Müller, innrømmet overgrep mot en altergutt for over 20 år siden. Dette førte til at han måtte fratre sin stilling i juli 2009.

– Forholdet dere undersøker, er snakk om en samme gutt som Müller skal ha tilstått overgrep mot?

– Om det er samme sak som er omtalt i dag eller om det er en ny gutt vet vi ikke noe om nå. Men det er samme mistenkt, sier Granbo.

Kjenner du til denne saken eller lignende saker i den katolske kirken eller andre menigheter? Kontakt TV 2s journalister her

Les også: Ba om å bli bannlyst av «den onde biskopen» i Trondheim

Ikke foretatt vitneavhør

Politiet i Trondheim mottok opplysninger om mulig seksuelt misbruk av et barn under ti år rundt årsskiftet.

– Det er gjort undersøkelser i saken, men foreløpig er det ikke foretatt vitneavhør. Undersøkelsene har bestått i blant annet å finne vitner og verifisere opplysninger.

Granbo sier at politiet vil ta kontakt med Den katolske kirken, som har gransket saken og blant annet sett på forholdet til norsk strafferett.

En prest i Oslo katolske bispedømme ble av erkebiskopen i Stockholm satt til å etterforske saken. Han fant den fornærmedes forklaring troverdig.

Vatikanets ambassadør i Norden, erkebiskop Emil Paul Tscherrig, sendte saken til Vatikanet der den ble behandlet av tre dommere i et tribunal. Avgjørelsen var at Müller måtte fratre.

Tilstått seksuelt misbruk av altergutt

Tyske Georg Müller sjokkerte menigheten under den katolske høymessen i Trondheim søndag 7. juni i fjor, da han varslet at han var fristilt fra sitt embete. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer i menigheten. Den egentlige årsaken til den hastige avgangen var noe helt annet.

Müller tilsto i fjor sommer seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt da han ble konfrontert med historien til altergutten.

Politiet i Sør-Trøndelag ber nå om at folk som sitter på opplysninger tar kontakt med dem på telefon 48169972.