ETT OFFER: Biskop Georg Müller skal ha blitt spurt gjentatte ganger om han hadde begått overgrep mot flere. (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)
ETT OFFER: Biskop Georg Müller skal ha blitt spurt gjentatte ganger om han hadde begått overgrep mot flere. (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)

Biskopen: – Bare overgrep mot én gutt

Tidligere biskop Georg Müller i den katolske kirke skal ha blitt utspurt om flere overgrep.

Da Vatikanet ble kjent med anklagene om at den katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, hadde begått seksuelle overgrep mot en mindreårig, startet de selv en etterforskning av saken.

Kirken etterforsket

Det var Vatikanets utsending i Stockholm som «fikk i oppdrag å etterforske saken og se på forholdet til norsk strafferett», skriver den nåværende katolske biskopen for Oslo og Trondheim, Bernt Eidsvig, i en pressemelding onsdag morgen.

Ifølge Eidsvig skal Müller gjentatte ganger ha blitt spurt om det er flere forhold. Dette har den tidligere biskopen nektet for, ifølge Eidsvig.

Ingen flere

Forholdet ble kjent for den katolske kirken i januar i fjor, og i juni i fjor fratrådte Müller bispeembetet. Biskop Eidsvig hevder i pressemeldingen at detaljene i saken ikke har vært kjent, etter ønske fra offeret.

Kirken opplyser i pressemeldingen at ingen flere ofre har meldt seg til verken kirkelig eller rettslig instans.

Flere eldre overgrepssaker

Samtidig innrømmer Bernt Eidsvig over for NRK at han kjenner til tre andre overgrepssaker som skal ha skjedd i den norske menigheten. Alle tre skal ha skjedd i Oslo.

- To av sakene er veldig gamle. De skjedde på begynnelsen av 50-tallet. Ofrene var en jente og en gutt, og overgriperne var to forskjellige prester. Det var ingen sammenheng mellom sakene, forteller Eidsvig.

Ifølge Eidsvig var sakene strafferettslig foreldet da kirken fikk vite om dem.

- Ofrene er nå i tidlig 70-årene, og ønsker ingen offentlighet rundt dette. Begge prestene er døde.

Ifølge Eidsvig er også en tredje sak meget godt dokumentert. (©NTB/TV 2)