Erik Andersen (58) ble i Follo tingrett dømt til ni års forvaring. 58 åringen må også betale over 2,5 millioner kroner i erstatning til 66 ofre.  (Foto: TV 2)
Erik Andersen (58) ble i Follo tingrett dømt til ni års forvaring. 58 åringen må også betale over 2,5 millioner kroner i erstatning til 66 ofre. (Foto: TV 2)
EN LOMMEMANN: Aktor Per Egil Volledal slo i sin prosedyre i retten fast at det finnes kun en «lommemann». (Foto: Foto: Anja Tho Gunnersen/TV 2. Tegning: Pablo Castro / Scanpix)
EN LOMMEMANN: Aktor Per Egil Volledal slo i sin prosedyre i retten fast at det finnes kun en «lommemann». (Foto: Foto: Anja Tho Gunnersen/TV 2. Tegning: Pablo Castro / Scanpix)
Rettstegning av den såkalte lommemannen, Erik Andersen, i Follo tingrett mandag. (Foto: Castro, Pablo/Scanpix)
Rettstegning av den såkalte lommemannen, Erik Andersen, i Follo tingrett mandag. (Foto: Castro, Pablo/Scanpix)

Aktor: – Det finnes kun én Lommemann

Statsadvokat Per Egil Volledal utelukker at det kan være noen flere lommemenn. Tirsdag startet han sin prosedyre.

Gjennom den fem måneder lange rettssaken i Follo tingrett har aktoratet forsøkt å tegne et bilde av Erik Andersen som en serieforbryter, som har forgrepet seg på unge gutter i over 40 år.

Klokken ni tirsdag morgen ble retten satt igjen etter påsken, og man går nå inn i sakens avsluttende faser med prosedyrer fra aktor, bistandsadvokater og forsvarer. Tirsdag om én uke fra i dag er rettssakens siste dag før retten trekker seg tilbake for å vurdere bevisførselen.

Les også: – Lommemann-tiltalte oppførte seg iskaldt

– Serieovergriper

– Vi visste med sikkerhet at vi hadde med en serieovergriper å gjøre, og det bildet har bare forsterket seg i løpet av saken, sa statsadvokat Per Egil Volledal da han startet sin prosedyre tirsdag.

TROLIG FORVARING: Aktor Per Egil Volledal før han innleder sin prosedyre tirsdag. Trolig legger han ned påstand om forvaring for tiltalte Erik Andersen. (Foto: MMS Anja Tho Gunnersen)
TROLIG FORVARING: Aktor Per Egil Volledal før han innleder sin prosedyre tirsdag. Trolig legger han ned påstand om forvaring for tiltalte Erik Andersen. (Foto: MMS Anja Tho Gunnersen)

– Det var vært ulike mål vi har hatt i saken. Først var det å finne ham – og stoppe han. Deretter å få oversikt over antall ofre og hvilke overgrep han hadde begått og eventuelt ikke begått. Så var det å hindre at han begår selvmord, sa Volledal.

Les også: – Undertrykte homofile følelser gjorde Andersen til overgriper

Avviser «Copycats»

Erik Andersen er tiltalt for 68 overgrep mot 66 unge gutter over hele landet fra 1999 til 2006. Bergenseren har erkjent helt eller delvis straffskyld for 16 overgrep.

Aktor mente det har blitt i overkant mye fokus på at politiet hadde en hypotese om at det kun var én gjerningsmann.

– Det har blitt sagt at det kan finnes såkalte «Copycats», men sisse mulige copycatene eller andre lommemenn må da ha startet ganske samtidig som Andersen. De må da være ganske like som Erik Andersen, flytte seg over tid og på samme dag – og begå overgrep på samme dag som Andersen. Og alle går etter gutter, sa aktor.

lommefri bukse (Foto: Jens Christian Nørve/TV 2/)
lommefri bukse (Foto: Jens Christian Nørve/TV 2/)

– Det har ikke vært registrert noen rene lommemenn-tilfeller etter 2006, understreket han.

Aktoratet mener tiltalen bare inneholder en liten del av overgrepene de mener Andersen står bak.

– Det at et forhold ikke er med, betyr ikke at man har en annen gjerningsmann. Men det er strenge krav i forhold til bevis. Vi kan ikke tenke noe annet enn at det er én gjerningsmann, påpekte Volledal.

Plassert geografisk

Han minnet retten om at det foreligger store mengder med materiale som sier noe om hvor Erik Andersen har vært geografisk på tidspunktene for de påståtte overgrepene. Politiet har ifølge statsadvokaten brukt store ressurser på å kartlegge livet til den tiltalte.

– Vi har plassert ham på veldig mange steder, i noen tilfeller er han svært nær overgrepsstedet, sa Volledal.

Det er gjort mange beslag i saken. Firmaregnskap, reisevirksomhet, telefonfakturaer og trafikkbøter er systematisert og gjenomgått. Noe av det mest sentrale er også buksene med hull i lommene.

Les også: – Her er buksene til Lommemannen

Aktor gjentok også sin kritikk mot etterforskningen i enkelte politidistrikt, og svakheter ved datasystemer og innrapporteringsrutiner.

– Noen distrikt har gjort et godt arbeid, noen har gjort det motsatte, og noen har gjort noe midt imellom, sa Volledal.

Trolig påstand om forvaring

Det er ventet at statsadvokat Per Egil Volledal vil legge ned påstand om forvaring for Erik Andersen. Allerede da tiltalen mot bergenseren ble tatt ut, varslet statsadvokaten at han kan komme til å legge ned påstand om forvaring.

De rettssakkyndige har konkludert med at 58-åringen er pedofil og at han har en forhøyet risiko for å begå nye overgrep. De mener Andersen må gjennom mange år med behandling, men de kan ikke antyde hvor lang tid dette vil ta.

De sakkyndiges rapport vil bli tillagt vekt når dommerne skal vurdere om Andersen skal dømmes til forvaring eller ikke.

Dette skjer i i retten (endringer kan forekomme):

  • Aktors prosedyre tirsdag 6. og onsdag 7. april.
  • Bistandsadvokatenes prosedyrer torsdag 8. og fredag 9. april.
  • Forsvarers prosedyre fredag 9. og mandag 12. april.
  • Tirsdag 13. april er rettssakens siste dag (onsdag 14. april er satt av som reservedag i tilfelle forsinkelser).