SKUTT OPP: Romferja Discovery blir skutt opp. (Foto: NASA TV)
SKUTT OPP: Romferja Discovery blir skutt opp. (Foto: NASA TV)

Vellykket oppskyting av romferja

Se Discovery bli historisk – siste romferje som lyser opp nattehimmelen. Direkte fra klokken 12.10.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 12.21 norsk tid ble romferja Discovery sendt opp i rommet for nest siste gang. Etter planen skulle Discovery vært sendt opp for to uker siden, men dårlig vær gjorde at oppskytingen ble utsatt.

Dagens oppskyting skjedde nesten en time før soloppgang. Dermed får Discovery æren av å være den siste romferja som sendes opp mot en mørk nattehimmel. Hadde den opprinnelige oppskytingsplanen blitt fulgt, ville den blitt sendt opp i dagslys.

Vær

Romferja med mannskapet på syv, skal levere reservedeler og forskningseksperimenter til den nesten ferdige internasjonale romstasjonen.

Et skydekke som lå over en av romferjas nødlandingsplasser skapte i morgentimene norsk tid problemer, men ved 0945-tiden ble været igjen vurdert som tilfredsstillende til oppskyting.

Problemer

Været var ikke det eneste problemet i forbindelse med oppskytingen av Discovery.

Drivstoffyllingen ble utsatt på grunn av en økning i spenningen i en av romferjas brenselsceller. Ingeniører antar at den økte spenningen skyldes lys i cockpit, og slo fast at det ikke utgjorde noe problem for oppskytingen.

Kvinnerekord

Dagens oppskyting er den fjerde siste, ettersom den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har besluttet å pensjonere fergene. Etter planen er det Discovery som får avslutte romfergeæraen når den sendes opp den 16. september.

Fra da vil den internasjonale romstasjonen være avhengig av andre land enn USA for å få brakt mannskap og forsyninger fra jorden. Søndag fikk romstasjonen tre nye beboere og når Discovery ankommer vil romstasjonens «innbyggertall» øke til 13, deriblant fire kvinner – det høyeste antallet kvinner samtidig i rommet noensinne.