FARLIG: Skredekspert Ulf Boger mener de fleste mangler grunnleggende kunnskap i påskefjellet. (Foto: TV 2/)
FARLIG: Skredekspert Ulf Boger mener de fleste mangler grunnleggende kunnskap i påskefjellet. (Foto: TV 2/)

– Påskefjellet er livsfarlig

En av Norges fremste skredeksperter mener vi oppfører oss som fjols til fjells.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til daglig jobber Ulf Boger med sikkerheten til tusenvis av soldater i Brigade Nord. Han er en av forsvarets skredvarslere, og mener de fleste av oss mangler grunnleggende kunnskap om farene i påskefjellet.

Mangler kunnskap

–  Jeg tror ikke den alminnelig nordmann har nok kunnskap om snø og snøskred til å forstå hvor farlig det faktisk er, sier Boger.

Han anbefaler en enkel snøtest før vi drar med oss familie, venner og bekjente inn i ukjent og skredfarlig terreng. Naturen er nemlig lett å lese for de som kan. 

– Ved å teste snøen kan du lett finne tegn som du kan bruke som faresignal. På samme måte som drønn fra snøen er det. Drønn betyr at snødekket kan kollapse, og det kan faktisk kollapse ved at du står på flatmark og utløser skred i fjellsida over det.

De har som har tenkt seg opp i litt farligere terreng bør være spesielt aktsom, og ta med seg utstyr som skredsøker, spade og sondestang i tillegg til kunnskap om snø og skredfare.

Lovens lange arm 

Om du ikke lar deg skremme av naturens kraft, bør du passe deg for lovens lange arm.

Politimesteren i Troms vil i alle fall gjøre deg ansvarlig om du opptrer uaktsomt på ski eller snøscooter under påskehimmelen.

– Er uaktsomheten av grov karakter så vil vi også kreve erstatning for de utgifter som vil påløpe til redning. Det er dagens ordning. Grov uaktsomhet vil kunne utløse erstatningskrav, sier politimester Truls Fyhn Ttroms.

Med gode råd fra kjentfolk, samt skredsøker, spade og sondestang i sekken vil  du kunne møte påskefjellet godt forberedt.  

Å ta med litt ekstra vett og forstand er heller ikke dumt.