SKAPER HÅP: Delfiner med diabetes kan revolusjonere forskningen på området.  (Foto: Illustrasjonsbilde/Colourbox)
SKAPER HÅP: Delfiner med diabetes kan revolusjonere forskningen på området. (Foto: Illustrasjonsbilde/Colourbox)

Delfiner blir stresset av turister

Ikke alle er som Flipper.

Turistbåter og innpåslitne svømmere stresser delfinene. Det viser en ny undersøkelse fra Newcastle University, skriver forskning.no.

– Vår undersøkelse viser at så snart turistbåtene var i nærheten, ble delfinene svært stressede og brukte mindre tid på jakt, sosiale aktiviteter og hvile. Det har en negativ påvirkning, ikke bare på de enkelte individene, men på hele bestanden, noe som på lengre sikt kan være ødeleggende, sier forskningsleder Per Berggren.

Undersøkelsen er gjort utenfor Zanzibar. Forskerne fulgte delfinene over 40 dager.

Underskudd på energi

Med turistbåtene i nærheten brukte delfinene kun 10 prosent av tiden til å hvile seg, mot 38 prosent når de var i fred. De brukte også mindre tid på å skaffe seg mat.

Samtidig økte tiden delfinene var i bevegelse fra 33 prosent til 77 prosent.

– Alt i alt brukte delfinene mer energi enn de fikk, fordi det ikke ble nok mat og hvile, men mer svømming rundt, sier Berggren.

Ringvirkninger

Delfinkikking ble introdusert på sørkysten av Zanzibar i 1992. Turismen har fullstendig erstattet den tradisjonelle delfinjakten på stedet.

Forskerne frykter nå for ringvirkningene av stressede delfiner.

– Situasjonen i Zanzibar er uholdbar. Lokalbefolkningen er avhengig av turisme og dermed også av delfinene, men med mindre dette blir regulert, vil delfinene forsvinne, sier han.