Kommandør Geir Gade, sjef for Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/Scanpix)
Kommandør Geir Gade, sjef for Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/Scanpix)

Gade slutter som sjef i FOST

Geir Gade slutter som sjef i Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) men vil ikke svare på spørsmål om han slutter frivillig.

FOST har vært gjenstand for hard kritikk, ikke minst for å ha drevet ulovlig overvåking og brukt arbeidsmetoder de ikke har hjemmel til.

Gått ut over rammer

– FOST synes å ha vært lite bevisst rammene for virksomheten og betydningen av individuell rettssikkerhet. Det sier Helga Hernes som er leder for Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget.

Da utvalget skulle kontrollere virksomheten til FOST møtte de på flere problemer. Utvalget fikk ikke innsyn i dokumenter de ba om, heller ikke svar på spørsmål de stilte. I tillegg har FOST gitt utvalget uriktige opplysninger. - Det ser vi svært alvorlig på, sier Hernes.

Sjefen slutter

Dette har foregått mens Geir Gade har vært sjef for sikkerhetstjenesten. Gade vil ikke svare på om noen har bedt ham om å slutte. Men til sommeren skal han til England hvor han begynner i ny jobb hos Allied Maritime Command HQ, opplyser forsvarsstaben. Gade blir leder for øvelsesavdelingen i Northwood.

Stillingen som sjef for FOST skal nå utlyses.