Alm-005 (Foto: privat)
Alm-005 (Foto: privat)

Våpenmaker fikk politiet på døra

Politidirektoratet krever full kontroll av Alms børseverksted

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Politiet er her nå. De går rundt og tar bilder og kontrollerer. Hva som skjer videre nå vet jeg ikke, sier Stein O. Alm til TV 2 hjelper deg.

Se også: 6000 våpeneiere kan bli fratatt våpen

Se også: Frp-topp knallhardt ut med politidirektoratet

Etter ønske fra politidirektoratet (POD), trappet i dag Rogaland politidistrikt opp på Alms lokaler i Moi for å kontrollere våpenselgeren.

Alm har solgt de samme våpnene fra de samme lokalene siden 80-tallet, og i 1987 møtte han politiet i retten etter at politiet hadde beslaglagt fire våpen som de mente ikke var i samsvar med våpenloven.

Alm vant rettsaken, og siden har han ikke hatt politiet på døren.

Brev fra POD

Samme dagen som TV 2 hjelper deg intervjuet politidirektoratet, sendte de ut et brev til Rogaland politidistrikt hvor de skrev at saken kunne ha et større omfang en det de i utgangspunktet trodde.

Steinar Talgø i politidirektoratet sier til TV 2 hjelper deg at han ikke var klar over at så mange som 6000 heldempede Alm-våpen var på det norske markedet.

Videre ga POD uttrykk for at de ville at politiet i Rogaland skulle gjøre rede for « hvilket begrunnet behov den enkelte våpeneier har hatt for å kunne erverve og inneha skytevåpen med en løpslengde på under 40 cm»

- Det var brevet fra POD som var grunnlaget for kontrollen der i dag, bekrefter Leif Ole Topnes, politiinspektør og forvaltningssjef ved Rogaland politidistrikt.

- Det har kommet nye våpenforskrifter, noe som kan medføre at det kan ha oppstått en gråsone som politiet må ta stilling til. Noe av dette vil kontrollen kunne frembringe faktakunnskap om, sier han til TV 2 hjelper deg.

Kritiske til politidirektoratet

I gårsdagens sending fortalte vi om Linda Mathiesen som fikk beslaglagt våpenet hun kjøpte hos Alm Våpen og Villmark.

Politiet i Søndre Buskerud og Politidirektoratet mener at våpenet hennes er ulovlig, og at de vel 6000 andre som har et tilsvarende våpen også besitter en ulovlig salongrifle.

Børsemakeren Stein O. Alm får støtte av Våpenrådet, som mener at de heldempede våpnene han har solgt siden 80-tallet er fullt lovlige.

- Etter Våpenrådets vurdering så er det ikke tvil om at det er POD som har feil i denne saken her. Det kan ikke være tvil om at våpenet er i henhold til gjeldene regler, både i forskrift og lov, fortalte Randulf Tønnessen til TV 2 hjelper deg.

Leder i justiskomiteen, Per Sandberg, mener enkeltpersoner i politidirektoratet hever seg over loven og at de har opptrådd uakseptabelt.

- Det her er ganske typisk for et embetsverk som tar seg til rette utover det som myndighetene, stortinget og regjeringen har vedtatt, og det er ikke akseptabelt, sier han til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30.