FÅR KRITIKK: Per Sandberg refses for å forsvare Torgersen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
FÅR KRITIKK: Per Sandberg refses for å forsvare Torgersen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Frp-topp knallhardt ut mot politidirektoratet

Leder i justiskomiteen, Per Sandberg, mener enkeltpersoner i politidirektoratet hever seg over loven og at de har opptrådd uakseptabelt.


I kveld viste TV 2 hjelper deg saken om Linda Mathiesen som fikk beslaglagt salongriflen sin av politiet i Søndre Buskerud.

Hun klagde inn beslaget til politidirektoratet, men fikk ikke medhold. Og nå risikerer 6000 våpeneiere å få salongriflene kjøpt av Alm Våpen og Villmark beslaglagt, og dette får lederen for justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), til å reagere.

- Det her er ganske typisk for et embetsverk som tar seg til rette utover det som myndighetene, stortinget og regjeringen har vedtatt, og det er ikke akseptabelt, sier han til TV 2 hjelper deg.

402776

Se også: 6000 våpeneiere kan bli fratatt våpen.

Se også: Svendsen eksos ville utføre unødvendige reparasjoner

- Ikke holdbart

Per Sandberg sier til TV 2 hjelper deg at han er godt kjent med uenigheten som nå pågår mellom børsemakeren og politidirektoratet - en uenighet som gjorde at 6000 våpeneiere torsdag våknet til nyheten om våpenet de har i våpenskapet er ulovlig.

Han mener politidirektoratet her har tatt seg friheter.

- Her har direktoratet, eller enkeltpersoner i direktoratet, tatt seg en frihet til å utarbeide forskrifter som departementet har akseptert som ikke er i tråd med de vedtak som politikere har gjort, sier han.

Nå lover lederen for justiskomiteen at siste ord i saken ikke er talt.

- Dette er ikke akseptabelt, og derfor vil saken komme opp igjen på nytt, sier han til TV 2 hjelper deg.

Strider om lovligheten

Børsemakeren som har lagd våpnene, Stein O. Alm, stiller seg uforstående til at politiet nå, etter over 20 år, klassifiserer våpnene hans som ulovlige.

I 1987 dro han politiet til retten etter at de hadde beslaglagt fire tilsvarende og identiske våpen fra hans verksted.

Politiet mente da at våpnene var i strid med loven, men Alm vant saken og har fortsatt salget.

- Jeg trodde at den tvilen som var om lovligheten rundt våpnene ble fjernet under rettssaken i 1987, sier innehaver og børsemaker Stein O. Alm til TV 2 hjelper deg.

Politiet mener at Lindas våpen er for kort om man fjerner lyddemperen, og derfor ulovlig. Stein Alm, mener at hele våpenet er lyddempet.

- De våpnene som er omtalt her, det vil se en lyddemper som er påmontert, og som kan fjernes bare ved å skrus av, den er ikke heldempet i våpenforskriftens forstand, sier Steinar Talgø i Politidirektoratet til TV 2 hjelper deg

Uenig med politiet

I våpenforeskriften står det at våpenlengden på et heldempet våpen skal måles med lyddemperen påmontert, og politidirektoratet mener at disse våpnene alltid har vært ulovlige å eie, både etter gamle og nye regler.

Randulf Tønnessen, president i Våpenrådet, er uenig med politidirektoratet. Ifølge han så er våpenet utvilsomt lovlig.

- Etter Våpenrådets vurdering så er det ikke tvil om at det er POD som har feil i denne saken her. Det kan ikke være tvil om at våpenet er i henhold til gjeldene regler, både i forskrift og lov. Det kan ikke stå klarere enn det det står. Det er bare synd at ikke alle klarer å lese det, sier han til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl.20.30.