eggisno
eggisno

Slik koker du det perfekte egg

Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo har gjort eggekokingen om til vitenskap. Prøv her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Egg hører påska til. Bløtkokt, hardkokt, smilende- alle har sin favoritt. Mange har meninger om hvor lenge egget skal koke for å bli helt perfekt. Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo har gjort eggekokingen om til vitenskap.

Størrelsen teller

-Det er flere faktorer som spiller inn når du skal koke et egg. For det første: hvis du har et lite egg må du koke det i kortere tid. Hvis ikke blir hviten hard som viskelær, sier Svein Stølen, professor i kjemi ved Universitetet i Oslo.

Vil du vite mer om vitenskapen bak eggekoking? Les mer på Universitetet i Oslo sine hjemmesider.

Hvor varmt egget er i utgangspunktet spiller også en rolle.

-Det er forskjell på om du tar egget rett fra kjøleskapet, eller om egget har ligget på kjøkkenbenken ei stund. Jo kaldere egget er, jo lengre koketid trenger det, sier Stølen.

På fjellet eller ved sjøen?

Skal du feire påske på fjellet eller ved havet? Dette har også noe å si for hvor tidlig du må stå opp og koke egg til frokost.

-Hvor høyt du er over havet spiller inn på eggets koketid. Jo høyere over havet, dess lengre koketid på egget, sier Stølen.

Sist, men ikke minst spiller det selvsagt en rolle hva slags plomme du ønsker. Noen liker egget bløtkokt, mens andre liker det best hardkokt. Noen vil ha middels plomme, såkalt «smilende egg». Dette må også føres inn i kjemisk institutt sin eggeformel.

Så kommer det store spørsmålet - funker formelen?

3169964

På Kjemisk institutt, Universitetet i Oslos hjemmesider kan du lese mer om formelen.

Jepp, i hvert fall da TV 2 hjelper deg testet den ut. Prøv den selv i påska!